Polițiștii i au identificat pe cei care au vandalizat cetățile dacice Blidaru și Costești  Unul dintre ei a fost reținut jpeg

Polițiștii i-au identificat pe cei care au vandalizat cetățile dacice Blidaru și Costești. Unul dintre ei a fost reținut

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 13 mai 2021

Polițiștii au reușit să identifice doi indivizi bănuiți că au vandalizat cetățile dacice Blidaru și Costești. Miercuri, polițiști au efectuat percheziții în patru imobile din Orăștioara de Sus, în dosarul în care fac cercetări privind „comiterea infracțiunilor de distrugere și efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice”, relatează ziardehunedoara.ro.

În urma perchezițiilor, doi bărbați au fost puși sub învinuire pentru faptele cercetate în dosar, iar unul dintre ei a fost reținut pentru 24 de ore.

„Ieri, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara au efectuat patru percheziții domiciliare la locuinţele unor persoane din comuna Orăștioara de Sus. Activităţile procedurale se circumscriu unui dosar de cercetare penală aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăștie şi privesc comiterea infracţiunilor de distrugere și efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice.
Potrivit probatoriului, faptele au fost comise în perioada aprilie-mai 2021, în situri arheologice monument istoric UNESCO (Cetatea Dacică Costești – Blidaru şi Cetatea Dacică Costești-Cetățuia), cei bănuiţi de comiterea acestor infracţiuni fiind doi bărbaţi din localitate (care ar fi creat anumite simboluri pe pietre din siturile arheologice menţionate).
Față de unul dintre cei bănuiţi de comiterea faptelor a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, al doilea bărbat urmând a fi cercetat în stare de libertate”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara.

Reamintim că la sfârșitul lunii aprilie, pe montanții laterali ai porții cetății dacice Costești – Blidaru, dar și la Costești-Cetățuie au fost descoperite rozete florale cu diametrul de circa 25-30 cm. Rozetele au fost scrijelite în blocurile de calcar ale monumentelor, fiind provocată o distrugere iremediabilă a acestora.

La data de 22 aprilie, Consiliul Judeţean Hunedoara, în administrarea căruia se află cetatea dacică, s-a autosesizat şi a depus, prin Muzeului Civilizaţiei Dacice si Romane, o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara, pentru distrugere.

Sursa foto: ziardehunedoara.ro.