Pistolul cu care s ar fi sinucis Van Gogh, vândut la licitaţie jpeg

Pistolul cu care s-ar fi sinucis Van Gogh, vândut la licitaţie

­čôü Curiozit─â┼úile ┼či culisele istoriei
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 16 iulie 2019

Pistolul pe care Vincent van Gogh l-ar fi folosit pentru a se sinucide ├«n 1890 a fost v├óndut la licita┼úie, la Paris, pentru suma de 162.500 de euro, relateaz─â AFP. 

Identitatea cump─âr─âtorului, care a f─âcut achizi┼úia prin telefon, nu a fost f─âcut─â public─â. Pre┼úul armei a fost estimat ├«ntre 40.000 ┼či 60.000 de euro, cu un pre┼ú de pornire de 20.000 de euro. Casa de licita┼úii AuctionArt-R├ęmy Le Fur a scos la v├ónzare acest pistol de trist─â amintire cu calibrul de 7 mm, supranumit ÔÇ×arma cea mai faimoas─â din istoria arteiÔÇŁ. De┼či autentificarea armei nu a fost oficial stabilit─â, provenien┼úa sa este considerat─â serioas─â.

La 27 iulie 1890, celebrul pictor olandez care se instalase ├«n Auvers-sur-Oise, la sfaturile fratelui s─âu Theo, ar fi ie┼čit la o plimbare pe c├ómp. Pictorul se afla ├«n aten┼úia medicului Paul Gachet pentru tulbur─ârile sale psihice. Van Gogh, care ├«nchiriase o camer─â la o pensiune, se afla ├«n culmea carierei sale, pict├ónd un tablou pe zi. ├Än plimbarea sa de duminic─â, pictorul ┼či-ar fi ridicat c─âma┼ča ┼či ┼či-a tras un glon┼ú ├«n piept cu acest pistol, ├«mprumutat de la gazd─â.

Pistolul i-a c─âzut ├«ns─â din m├ón─â, iar Van Gogh a le┼činat. El s-a trezit la l─âsarea nop┼úii, r─ânit, ┼či s-a ├«ntors la pensiune. ├Än pofida ├«ngrijirilor doctorului s─âu, Van Gogh a murit dup─â dou─â zile de agonie. Arma ar fi fost g─âsit─â ├«n 1960 de un cultivator ┼či ar fi fost predat─â familiei actualului proprietar al hanului din Ravoux. Pistolul vizibil degradat a fost at├órnat deasupra tejghelei. Arma a fost cedat─â Muzeului Van Gogh din Amsterdam ├«n 2016.

Acest articol a fost publicat ├«n num─ârul 210 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de difuzare a presei, ├«n perioada 15 iulie ÔÇô 14 august 2019, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Historia nr 210 jpg jpeg