Biserica reformată din Viștea (foto: Țetcu Mircea Rareș / Wikimedia Commons)

Picturi murale vechi de 700 de ani, descoperite într-o biserică din județul Cluj

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 25 ianuarie 2023

Picturi murale vechi de 700 de ani, precum și o șarpantă din lemn din 1319, considerată cea mai veche din România, au fost descoperite în biserica reformată din localitatea Viștea, județul Cluj.

„Biserica reformată din Viștea a fost construită în intervalul secolelor XIII - XV. Sub biserica actuală s-a descoperit o rotundă mai veche. Picturile murale din nava și arcul triumfal al bisericii sunt din două perioade distincte, dar ambele au fost realizate în intervalul secolelor XIII - XIV. Până în prezent s-au realizat operațiuni de decapare, conservare a picturilor", a declarat, pentru Agerpres, restauratorul Kiss Lorand.

De asemenea, a fost descoperită o șarpantă din lemn, care este, probabil, cea mai veche șarpantă datată din România, 1319-1320.

„La arcul triumfal, stratul pictural era în contact cu grinda ce susține tavanul casetat, ceea ce indică faptul că grinda este anterioară picturii. S-a realizat analiza dendrocronologică a grinzii și a materialului lemnos al șarpantei vanei, din care a reieșit că o parte importantă a materialului lemnos al șarpantei a fost tăiat în anii 1319-1320. Astfel, la nava bisericii reformate din Viștea avem de-a face cu poate cea mai veche șarpantă datată de pe teritoriul României”, a precizat Kiss Lorand.

Foto sus: Biserica reformată din Viștea (© Țetcu Mircea Rareș / Wikimedia Commons)