Pictură confiscată de nazişti, identificată după un detaliu minuscul jpeg

Pictură confiscată de nazişti, identificată după un detaliu minuscul

📁 Istoria unui tablou
Autor: Redacția
🗓️ 30 octombrie 2017

Recent, autorităţile germane au anunţat că au identificat o pictură ce a aparţinut unui evreu, lider al Rezistenţei Franceze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, obiect ce a fost confiscat de către nazişti. 

Pictura în cauză datează din secolul al XIX-lea – “Portretul unei tinere femei şezând" – realizază de către Thomas Couture, artist francez ale cărui lucrări sunt expuse la Metropolitan Museum of Art din New York şi Musée d'Orsay din Paris. Opera de artă a fost confiscată încă din 2012 din apartamentul colecţionarului Cornelius Gurlitt, dar până de curând nu i s-a putut identifica adevăratul proprietar.

Couture jpg jpeg

Se pare că proprietarul de drept al valorosului obiect ar fi George Mandel, un jurnalist francez devenit politician. Acesta a fost unul dintre primii oponenţi ai naziştilor, un adevărat Winston Churchill. El a fost arestat şi închis în lagărele germane din Franţa, unde a stat până în 1944, când a fost executat. Apartamentul lui Mandel a fost percheziţionat şi se presupune că atunci ar fi fost furat tabloul. Despre Couture se ştie că a pictat portretele a mai multor doamne de societate, însă un anumit detaliul a ajutat la identificarea tabloului lui Mandel: un specialist a menţionat că pânza are o mică gaură ce a fost reparată, aflată în zona centrală a tabloului.