Peste 20 de milioane de lei pentru reabilitarea Cetății Făgărașului jpeg

Peste 20 de milioane de lei pentru reabilitarea Cetății Făgărașului

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 7 iunie 2017

Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a semnat, marți, un contract de finanțare cu fonduri europene, în sumă de peste 20 de milioane de lei, pentru restaurarea și valorificarea Cetății Făgărașului, din județul Brașov.

Proiectul va fi implementat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, și vizează restaurarea, consolidarea și amenajarea/refuncționalizarea unor spații existente, din incinta cetății, prin reconstituirea, respectiv refacerea acestora, informează un comunicat al Ministerului.

Valoarea totală a investiției este de 21.805.731,57 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAPFE - AM POR este de 21.369.616,594 de lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).

Proiectul este unul foarte așteptat de autoritățile locale și de turiști, deopotrivă, întrucât Cetatea Făgărașului este una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți feudale din Europa de Est. Prin semnarea acestui contract, se dovedește încă o dată că fondurile europene pe care România le are la dispoziție reprezintă o sursă de finanțare extrem de prețioasă pentru conservarea patrimoniului cultural și pentru valorificarea acestuia”, a menționat Sevil Shhaideh, subliniind că România și-a propus ca, până la finalul acestui an, să ramburseze de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro.

Durata de implementare a proiectului este de 49 de luni, iar, după intervenția asupra obiectivului, se estimează că numărul vizitatorilor va crește de la 75.540 la 100.711.