Patrimoniul ├«n pericol: Acoperi┼čul cl─âdirii de patrimoniu care a g─âzduit B─âile Imperiale Neptun s a pr─âbu┼čit jpeg

Patrimoniul ├«n pericol: Acoperi┼čul cl─âdirii de patrimoniu care a g─âzduit B─âile Imperiale Neptun s-a pr─âbu┼čit

O parte important─â din acoperi┼čul uneia dintre cele mai valoroase cl─âdiri din B─âile Herculane s-a pr─âbu┼čit zilele trecute. Evenimentul s-a petrecut dup─â mai multe apeluri pe care le-au f─âcut tinerii arhitec┼úi care formeaz─â echipa Herculane Project, care vor s─â demareze lucr─âri de conservare la cl─âdire. Interven┼úiile nu pot fi f─âcute pentru c─â proprietarii terenului de sub cl─âdire nu ├«┼či dau acordul. 

 ÔÇťEste un adev─ârat ┼čoc. Din p─âcate este o veste extrem de proast─â pentru noi. Zone care erau prioritare s-au pr─âbu┼čit. Este vorba despre structura ┼čarpantei de la o intrare secundar─â ┼či zidul structural de sprijin, din spate. ┼×arpanta turnului este grav avariat─â. Acum pericolul public este iminent ┼či a┼č recomanda ca lumea s─â evite zona, p├ón─â la consolidare. De acum, ploaia si z─âpada vor produce daune ┼či mai mari. Am semnalat aceast─â situa┼úie ┼či administra┼úiei locale ┼či am ├«ncercat s─â afl─âm r─âspunsuri ├«n ceea ce prive┼čte dreptul de superficie, dar ┼či ├«n ce faz─â se afl─â ├«mprumutul pentru a pune ├«n siguran┼ú─â aceast─â cl─âdire. Am solicitat ├«n scris s─â primim r─âspunsuri, pentru c─â suntem aici ca s─â ajut─âm comunitatea. E foarte important s─â g─âsim o solu┼úieÔÇŁ, a declarat Oana Chiril─â, de la Herculane Project. Aceasta a mai avertizat c─â mai sunt zone care ar putea ceda ├«n aceast─â perioad─â.

vser jpg jpeg

În partea stângă: Băile Herculane în 1907; în dreapta - anul 2019

Primarul sta┼úiunii B─âile Herculane spune c─â demersul juridic ├«n procesul cu proprietarii terenului, pentru ob┼úinerea dreptului de a interveni la cl─âdire, este blocat de un acord pe care ar trebui s─â-l primeasc─â de la Ministerul Culturii. ÔÇťA┼čtept─âm un acord de la Ministerul Culturii, pentru a continua acest demers. ├Änc─â nu suntem proprietari pe teren. Avem dreptul de punere ├«n siguran┼ú─â, avem autoriza┼úia de construc┼úie, dar ar trebui s─â avem ┼či acordul proprietarilor terenului ┼či p├ón─â acum nu ├«l avem. Documentul din partea Ministerului Culturii ne este necesar ├«n procesul civil pentru a ob┼úine dreptul de superficie. Solicitarea la minister a fost f─âcut─â ├«n urm─â cu dou─â, trei luniÔÇŁ a declarat Cristian Micl─âu, primarul de la B─âile Herculane.

Ansamblul B─âilor Neptun se ├«nscrie ├«n contextul urbanistic al zonei Cazinoului, care constituie cel de-al doilea nucleu istoric al localit─â┼úii, realizat ├«n a doua jum─âtate a secolului al XIX-lea. Ansamblul este format din trei construc┼úii: cl─âdirea B─âilor propriu-zis─â, ce are func┼úia medical─â de baz─â ┼či dou─â anexe ce ├«nglobeaz─â spa┼úiile tehnice aferente b─âii. Ansamblul urban, la definirea c─âruia contribuie Baia Neptun, cl─âdire cu statut de monument istoric clas─â A, este inclus ├«n categoria monumentelor de importan┼ú─â na┼úional─â.

Cl─âdirea a ajuns ├«n proprietatea prim─âriei ├«n urma unui schimb efectuat de c─âtre fosta administra┼úie ┼či Valeriu Verbi┼úchi, care are ┼či 1/2 din terenul aferent B─âilor. Situa┼úia juridic─â a terenului este una incert─â, CF-ul av├ónd o serie de sarcini. Cei doi proprietari, Valeriu Verbi┼úchi ┼či Alexandru Gavrilescu se afl─â ├«ntr-o disput─â juridic─â. Primul nu este de accord s─â le permit celor de la Herculane Project s─â intervina la cl─âdire, cel de-al doilea spune c─â ├«┼či va da acordul doar dac─â instan┼úa va decide asta.

Sursa: adev─ârul.ro