Patrimoniu UNESCO în pericol! Casele din zona istorică a orașului Sanaa se prăbușesc | VIDEO jpeg

Patrimoniu UNESCO în pericol! Casele din zona istorică a orașului Sanaa se prăbușesc | VIDEO

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 11 august 2020

Casele din zona istorică a orașului Sanaa din Yemen, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, se prăbușesc din cauza ploilor torențiale după luni de inundații și furtuni care devastează o țară zdruncinată deja de război, penurie de alimente și măcinată de boli.

Casele din chirpici în culorile distinctive maro și alb din cartierele istorice ale orașului Sanaa, datând dinaintea secolului al XI-lea, se află de mult timp în pericol din cauza conflictului din zonă și a neglijării, notează Agerpres

Aqeel Saleh Nassar, directorul adjunct al Autorității pentru conservarea orașelor istorice, a afirmat că oamenii din ziua de azi nu mai întrețin aceste clădiri vechi ca în trecut, iar efectul este apariția crăpăturilor și șubrezirea construcției.

Circa 5.000 dintre clădirile înalte din orașul vechi au spărturi în acoperiș, iar în cazul a 107 dintre acestea, acoperișurile s-au prăbușit, a spus el. Autoritatea a colaborat cu UNESCO și alte fonduri pentru conservarea unora dintre aceste construcții.

Sezonul ploilor torențiale de anul acesta, extrem de intens, care începe la jumătatea lui aprilie și durează până la începutul lui septembrie, a înrăutățit ceea ce ONU a descris ca fiind cea mai gravă criză umanitară din lume.

Peste cinci ani de război, în Yemen, au dus la moartea a peste 100.000 de persoane, iar 80% din populație este dependentă de ajutoare, milioane de oameni fiind în pragul foametei. Rebelii Houthi, sprijiniți de Iran, care controlează Sanaa după înlăturarea de la putere a guvernului din Yemen recunoscut la nivel internațional, la sfârșitul anului 2014, au făcut apel în această săptămână la UNESCO pentru a salva patrimoniul orașului. Potrivit acestora, circa 111 locuințe s-au prăbușit parțial sau total în ultimele săptămâni.