Patrimoniu de v├ónzare  Conacul Br─âtienilor din Arge┼č, cump─ârat de pe OLX jpeg

Patrimoniu de v├ónzare. Conacul Br─âtienilor din Arge┼č, cump─ârat de pe OLX

Construit├«n anul 1925 ┼či ref─âcut ├«n 1958, conacul Br─âtienilor de la R─âte┼čti este inclus pe lista monumentelor de patrimoniu na┼úional clasa B. Pre┼úul unei cl─âdiri istorice se pare c─â este de 35.000 de euro.

Casa de vacan┼ú─â a lui Gheorghe Br─âtianu, conacul a fost l─âsat ├«n paragin─â dup─â Revolu┼úie, c├ónd a ajuns ├«n m├óinile unor italieni pentru 15.000 de euro. Acum, conacul grav deteriorat, cu tavanele c─âzute ┼či zidurile cr─âpate a devenit proprietatea unui bucure┼čtean, iubitor de istorie. "Cump─âr─âtorul este un cet─â┼úean din Bucure┼čti, un rom├ón care a avut curajul s─â investeasc─â ├«n aceast─â proprietate, un iubitor al istoriei familiei Br─âtianu ┼či un domn care a insistat ┼či pe care l-am sf─âtuit c─â, dac─â nu are prea mul┼úi bani, nu are rost s─â cumpere conacul. Vrea s─â-l restaureze ┼či s─â fie ┼či locuin┼úa d├ónsului ...dup─â o anumit─â v├órst─â vrea s─â se retrag─â aici. Momentan locuie┼čte ├«n Bucure┼čti ┼či lucreaz─â la o multina┼úional─â. Actualii proprietari vor s─â ├«nstr─âineze conacul de cel pu┼úin 6 ani. ├Än acest timp au venit foarte mul┼úi cump─âr─âtori, de mai multe na┼úionalit─â┼úi, italieni, francezi, un chinez, grupuri de evrei. Ini┼úial a fost scos la v├ónzare cu 60.000 de euro, doar conacul, nu ┼či cl─âdirea industrial─â, iar acum a fost v├óndut cu 35. 000 de euro", a precizat, pentru MEDIAFAX, Costel Ungureanu, procuratorul familiei Br─âtianu.

dfdfsv jpg jpeg

ÔÇ× ├Än 1945, Gheorghe Br─âtianu a fost expropriat. A r─âmas doar cu 100 de hectare ┼či cu conacul. ├Än 1950 (5-6 mai) Gheorghe Br─âtianu a fost ridicat ┼či ├«ncarcerat. ├Än 1952 a fost deposedat definitiv de mo┼čie. Conacul a fost transformat pe atunci ├«n IAS R─âte┼čti, adic─â ferm─â de stat. Ce a reprezentat Conacul din R─âte┼čti pentru Br─âtianu? Aici a stat so┼úia lui Gheorghe Br─âtianu aproape ├«n permanen┼ú─â. Era profesor ┼či avea multe lucr─âri de f─âcut, a┼ča c─â ajungea la ┼úar─â, la R─âte┼čti mai mult s├ómb─âta ┼či duminica. Dup─â ce Br─âtianu n-a mai fost, so┼úia acestuia ┼či copiii au plecat ├«n str─âin─âtate. Dup─â revolu┼úie, ├«n 90, fiica lui Gheorghe, Ioana, a reob┼úinut conacul. ├Än 2009, Ioana a murit, dar prin procuratorul acesteia de la Bucure┼čti, terenul a fost pus la v├ónzare. Acest monument ar fi trebuit conservat ┼či restaurat, dar statul rom├ón nu ┼či-a dat interesulÔÇŁ, a declarat Marin Alexandru, profesor de istorie la ┼×coala din R─âte┼čti, fost viceprimar al localit─â┼úii.

Sursa:Mediafax