┬źPalatul de piatr─â┬╗ Udri┼čte N─âsturel, scos la licita╚Ťie pentru 1,1 milioane de euro / FOTO jpeg

┬źPalatul de piatr─â┬╗ Udri┼čte N─âsturel, scos la licita╚Ťie pentru 1,1 milioane de euro / FOTO

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

ÔÇŁPalatul de piatr─âÔÇŁ Udri┼čte N─âsturel, singurul monument de arhitectur─â civil─â rom├óneasc─â, din sec. XVII, ridicat ├«n ├«ntregime din piatr─â, va fi scos la licita╚Ťie la un pre┼ú de pornire de 1.100.000 euro. 

Monumentul se afl─â la Her─â┼čti, ├«n jude┼úul Giurgiu, la 30 de kilometri de Bucure┼čti, ╚Öi face parte din portofoliul Artmark Historical Estate.

Legenda spune c─â Arge┼čul se ├«ntindea p├ón─â la baza dealului pe care se afl─â ast─âzi ÔÇťPalatul de Piatr─âÔÇŁ Udri┼čte N─âsturel. Conacul a fost construit ├«n ├«ntregime din blocuri de piatr─â, aduse de la Ruse pe Dun─âre ┼či Arge┼č. ├Än curtea sa se aflau c├óteva amfore ┼či trei ancore vechi, lucrate manual, despre care se zice c─â au r─âmas de la vasele care acostau acolo. 

Istoria mo┼čiei din Here┼čti ├«ncepe ├«ntre anii 1640-1642, perioad─â ├«n care cei doi fra┼úi N─âsturel Herescu ridicau ÔÇ×Palatul de Piatr─âÔÇŁ. ├Äncep├ónd cu anul 1831, aceasta a fost re┼čedin┼úa familiei principelui s├órb Milo┼č Obrenovici, p├ón─â ├«n 1881, c├ónd a fost cump─ârat─â de Anastase Stolojan, fiu de boier, cu studii de drept la Paris, fost primar al Craiovei, deputat ┼či ministru ├«n diverse guvern─âri liberale, care a de┼úinut mo┼čia p├ón─â la venirea comunismului. 

Dup─â un incendiu devastator din 1931, confiscat fiind de c─âtre autorit─â┼úile comuniste, s-a ├«ncercat d─âr├ómarea cl─âdirii cu dorin┼úa de a refolosi blocurile de piatr─â pentru construirea altor utilit─â┼úi ale Gospod─âriei Colective. Ironia face ca palatul s─â fie salvat de Comisia Monumentelor Istorice, care intr─â ├«n 1950 ├«n administrarea mo┼čiei. Sub coordonarea arhitectei Eugenia Greceanu, ├«n perioada 1965-1971, cl─âdirea este restaurat─â ┼či readus─â la forma sa ini┼úial─â.

├Än anii '70 domeniul intr─â ├«n administrarea Muzeului ┼ó─âranului Rom├ón (Muzeul de Arte ┼či Tradi┼úii Populare atunci), devenind Muzeu al Lemnului ┼či Feroneriei. Se dorea ca acesta s─â g─âzduiasc─â un muzeu al boierului rom├ón, ini┼úiativ─â ce nu s-a materializat niciodat─â. ├Än tot acest timp, cl─âdirea a g─âzduit expozi┼úii de art─â tradi┼úional─â, p├ón─â ├«n  2013, an  ├«n care proprietatea a fost retrocedat─â mo┼čtenitorilor.

palatul de piatra   interior 1 jpg jpeg
palatul de piatra   interior 2 jpg jpeg
palatul de piatra  jpg jpeg