palatul brancovenesc jpg

Palatul Brâncovenesc de la Sâmbăta va fi restaurat și introdus în circuitul turistic

📁 Patrimoniu
Autor: Ioan Buciumar
🗓️ 27 septembrie 2022

Lăsat în paragină în ultimii 12 ani, Palatul Brâncovenesc de la Sâmbăta de Sus, o frumoasă realizare arhitectonică, va fi reabilitat și redat circuitului turistic, cel mai probabil anul viitor.

Comuna brașoveană Sâmbăta are o importantă moștenire culturală lăsată de domnitorii din Țara Românească. Mânăstirea și Castelul Brâncovenesc de aici au făcut cunoscută localitatea nu numai în zonă, ci în întreaga țară. Turiștii sosesc aici în fiecare weekend și se bucură de o oază de liniște și de superbele construcții în stil brâncovenesc.

De mai bine de 12 ani, însă, Castelul Brâncovenesc, unul din cele două simboluri ale Sâmbetei, nu mai este deschis pentru public. Primăria localității a decis, însă, să îl reabiliteze și să-l redea circuitului turistic.

Pentru început, autoritățile locale au făcut un apel locuitorilor care vor să dea o mână de ajutor, astfel că sâmbătă, începând cu ora 09:00, s-a făcut curățenia castelului la interior și în exterior. Acum urmează ca o firmă specializată să facă toate reparațiile necesare.

„Ne propunem ca în perioada imediat următoare să facem reparațiile necesare pentru ca această clădire să nu se degradeze mai mult decât acum. Pentru aceasta va trebui să înlocuim întreg sistemul pluvial, geamurile sparte, instalațiile electrice, obloanele și să curățăm toată vegetația care a crescut în acești 12 ani în jurul castelului”, a specificat Nicolae Morariu, primarul comunei Sâmbăta.

Edilul își dorește ca în primăvara anului viitor să reușească să împrospăteze, să zugrăvească, să amenajeze intrările, astfel încât castelul să devină frecventabil și să fie inclus în circuitul turistic.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Foto sus: Palatul Brâncovenesc de la Sâmbăta de Sus (© patrimoniu.ro)