Pălăria lui Napoleon, un obiect vestimentar de milioane jpeg

Pălăria lui Napoleon, un obiect vestimentar de milioane

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Radu Eremia
🗓️ 17 noiembrie 2014

O pălărie a lui Napoleon a fost cumpărată duminică după-amiază cu 1.884.000 de euro de un colecţionar sud-coreean în urma unei vânzări suveniruri napoleoniene la, Fontatainbleu, aproape de Paris, potrivit „Le Monde”, ediţia electronică.

Pălăria reprezintă unul cele 19 asemenea obiecte vestimentare pe care le-a purtat fostul împărat al Franţei şi care au primit certificatul de autenticitate în urma analizei experţilor. Aceasta a făcut parte din colecţia prinţului de Monaco, însă reprezentantul Casei Regale monegasce a decis să renunţe la o parte de obiectele pe care le are în posesie.

Pălăria, potrivit specialiştilor, a fost purtată de Napoleon Bonaparte în timpul în care era prim consul, în lupta de la Marengo din 1800. Casa Osenat, Binoche şi Giquello au scos la licitaţie sânbătă şi duminică obiecte deţinute de Napoleon, deţinute mult timp de Louis al II-lea de Monaco, străbunic al prinţului Albert, care au fost păstrate la Muzeul de Suveniruri Napoleoniene „Rocher”.

De asemenea, au fost scoase la licitaţi o cămaşă purtată de fostul împărat francez în perioada exilului său pe Insula Sfânta Elena, precum şi un fular roşu purtat tot în aceeaşi perioadă. Cu o lună în urmă, contratul de căsătorie dintre el şi Josephine de Beauharnais a fost vândut cu 437.000 de euro.