Ovidiu ╚śandor, desemnat Comisar General pentru Rom├ónia al Festivalului Interna╚Ťional de Arte Europalia 2019 jpeg

Ovidiu ╚śandor, desemnat Comisar General pentru Rom├ónia al Festivalului Interna╚Ťional de Arte Europalia 2019

Fondatorul Art Encounters, Ovidiu ╚śandor, a fost desemnat Comisarul General al p─âr╚Ťii rom├óne pentru Festivalul Interna╚Ťional de Arte Europalia 2019, la care Rom├ónia are statut de ╚Ťar─â invitat─â. Documentul a fost semnat de pre╚Öedintele Institutului Cultural Rom├ón, Liliana ╚Üuroiu.

Ovidiu ╚śandor este un antreprenor din Timi╚Öoara. Om de afaceri ╚Öi colec╚Ťionar de art─â contemporan─â, dar ╚Öi doctor ├«n computer science al Royal Institute of Technology, Stockholm, Suedia, ╚śandor a ini╚Ťiat ├«n 2015 cea mai important─â bienal─â de art─â contemporan─â din Rom├ónia. Ajuns─â la a doua edi╚Ťie ├«n 2017, Art Encounters a reunit peste 300 de lucr─âri realizate de 150 de arti╚Öti din Rom├ónia ╚Öi din str─âin─âtate care expun ├«n 13 spa╚Ťii din Timi╚Öoara ╚Öi Arad, transform├ónd regiunea - pentru cinci s─âpt─âm├óni - ├«n capitala artei contemporane.

Ovidiu ╚śandor va ├«ndeplini, ├«n mod simetric, atribu╚Ťiile pe care le exercit─â ╚Öi Comisarul General al Europalia International, Philippe Vlerick. Acesta este, la r├óndul s─âu, un cunoscut antreprenor belgian, membru ├«n boardurile unor institu╚Ťii academice, precum ╚Öi al unor b─ânci, colec╚Ťionar ╚Öi iubitor de art─â.

ÔÇŁDe la preluarea misiunii de coordonare a Festivalului Europalia,  ICR colaboreaz─â cu speciali╚Öti de v├órf ai mediului creativ rom├ónesc ╚Öi a avut numeroase consult─âri ╚Öi discu╚Ťii pe marginea proiectelor reprezentative. Cooptarea domnului Ovidiu ╚śandor ├«n echipa Europalia Rom├ónia, ├«n calitate de comisar general, a ╚Ťinut seama de performan╚Ťele incontestabile at├ót ├«n domeniul antreprenorial, c├ót ╚Öi ├«n cel cultural, dar, mai ales, de faptul c─â aceste calit─â╚Ťi profesionale sunt dublate de o calitate uman─â remarcabil─â. Sunt, cu siguran╚Ť─â, numero╚Öi profesioni╚Öti ├«n domeniul cultural, dar sunt doar c├ó╚Ťiva aceia care ├«ntrunesc, ├«n egal─â m─âsur─â, calit─â╚Ťile unui adev─ârat ambasador. Consider c─â domnul Ovidiu ╚śandor este omul potrivit la locul potrivit ╚Öi ├«mi face pl─âcere s─â constat entuzaismul  cu care boardul Europalia Belgia a primit vestea nominaliz─ârii domniei sale. Orizontul  tuturor proiectelor de anvergur─â organizate de ICR ├«n urm─âtoarea perioad─â este EuropaÔÇŁ a declarat ICR, Liliana ╚Üuroiu.

Europalia 2 jpg jpeg

Func╚Ťia de comisar general este una onorific─â, comisarii ambelor p─âr╚Ťi, rom├óne ╚Öi belgiene, ac╚Ťion├ónd ├«n mod benevol ╚Öi neremunerat ├«n beneficiul ╚Ť─ârilor pe care le reprezint─â, ca ambasadori ai Festivalului ├«n r├óndul societ─â╚Ťii civile ╚Öi al mediului de afaceri.

ÔÇŁSunt recunosc─âtor Institutului Cultural Rom├ón pentru ├«ncrederea acordat─â ╚Öi onoarea de a fi desemnat Comisar General al p─âr╚Ťii rom├óne pentru Festivalul Interna╚Ťional de Arte Europalia 2019 ╚Öi a╚Ötept cu ner─âbdare s─â ├«ncepem activitatea ├«n cadrul echipei mixte rom├óno-belgian─â. Este o ╚Öans─â pentru ╚Ťara noastr─â de a avea o component─â pozitiv─â, cea cultural─â, care s─â ne reprezinte la Bruxelles, ├«n inima Europei. Ne vom prezenta ca o na╚Ťiune european─â modern─â, ├«n plin─â dezvoltare cultural─â. Am convingerea c─â mediul rom├ón de afaceri va dori s─â se implice ╚Öi s─â contribuie la aceast─â form─â de promovare a Rom├óniei.  a declarat Ovidiu ╚śandor, dup─â numirea sa.

Imediat dup─â numire, Pre╚Öedintele Institutului Cultural Rom├ón  ╚Öi Comisarul General al Europalia Rom├ónia 2019 au avut o ├«ntrevedere cu ministrul afacerilor externe, domnul Teodor Mele╚Öcanu, MAE fiind, al─âturi de Ministerul Culturii ╚Öi Identit─â╚Ťii Na╚Ťionale (MCIN) ╚Öi Secretariatul General al Guvernului (SGG), institu╚Ťia cu care ICR colaboreaz─â pentru preg─âtirea ╚Öi organizarea Festivalului Europalia Rom├ónia 2019.

Festivalul Interna╚Ťional de Arte  Europalia este unul dintre cele mai importante festivaluri de art─â din lume ╚Öi este considerat manifestarea cultural─â de cea mai mare amploare din Belgia.  Acesta acoper─â, pe o raz─â de 400 km, un public poten╚Ťial de peste 50 de milioane de persoane. Evenimentul este organizat o dat─â la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, la Bruxelles ╚Öi ├«n diverse ora╚Öe belgiene, dar ╚Öi ├«n cele din zonele limitrofe din ╚Ť─ârile vecine ÔÇô Fran╚Ťa, Olanda, Luxemburg ╚Öi Germania. Edi╚Ťia din 2019 este dedicat─â Rom├óniei ╚Öi va avea loc ├«n perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020.

Au fost selectate din pia╚Ťa artistic─â peste 300 de propuneri de proiecte care fac obiectul unei selec╚Ťii riguroase, pentru a fi transmise de ICR spre aprobarea pentru finan╚Ťare de c─âtre statul rom├ón.

ÔÇŁAvem bucuria unui feedback extrem de bun din partea arti╚Ötilor care s-au dovedit a fi foarte interesa╚Ťi de Festivalul Europalia, a╚Öa cum avem satisfac╚Ťia c─â acestea au fost apreciate de partenerii belgieni. Am primit la ICR o multitudine de proiecte valoroase pe care le-am supus discu╚Ťiei echipelor din partea rom├ón─â ╚Öi cea belgian─â, acestea urm├ónd s─â fie selec╚Ťionate ╚Öi agreate de c─âtre muzeele ╚Öi galeriile din BelgiaÔÇŁ a declarat Liliana ╚Üuroiu, la finalul proceduri de selec╚Ťie.

Festivalul EUROPALIA, care ├«n 2019 se va afla la cea de-a 50-a edi╚Ťie,  reprezint─â pentru Rom├ónia o oportunitate de dialog cultural ╚Öi diploma╚Ťie, cu numero╚Öi parteneri, institu╚Ťii de cultur─â publice ╚Öi private din ╚Ťar─â ╚Öi din str─âin─âtate.

Festivalul Interna╚Ťional de Art─â EUROPALIA a debutat ├«n 1969 ╚Öi are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzic─â, film, literatur─â, educa╚Ťie cultural─â. Printre ╚Ť─ârile invitate de onoare la edi╚Ťiile precedente s-au num─ârat: Italia (1969 ╚Öi 2003), Fran╚Ťa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Ceh─â (1998), Polonia (2001), Federa╚Ťia Rus─â (2005), R. P. Chinez─â (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Toate edi╚Ťiile precedente ale Festivalului Europalia s-au desf─â╚Öurat ├«n prezen╚Ťa Familiei Regale a Belgiei, a Pre╚Öedintelui Rom├óniei, a Primului Ministru al Rom├óniei, a corpului diplomatic str─âin acreditat ├«n Belgia, precum ╚Öi a membrilor Guvernului, precum ╚Öi a ├«nal╚Ťilor oficiali din ╚Ť─ârile invitate.