Operele de artă a 17 muzee din întreaga lume pot fi văzute online, pe o nouă platformă Google jpeg

Operele de artă a 17 muzee din întreaga lume pot fi văzute online, pe o nouă platformă Google

📁 Muzee
🗓️ 2 februarie 2011

Google a lansat, marţi, la Londra, o platformă care permite iubitorilor de artă să se plimbe virtual prin 17 dintre cele mai mari muzee din lume, printre care MoMA din New York şi palatul Versailles, graţie tehnologiei Street View, informează AFP.

Tehnologia Street View, cunoscută deja utilizatorilor serviciului Google Maps, a fost aplicată pentru a obţine o viziune panoramică în interiorul a 17 muzee din întreaga lume.

Noua platformă lansată de Google, googleartproject.com, le va oferi iubitorilor de artă posibilitatea de a se plimba virtual prin mai multe muzee celebre, precum MoMA din New York, Palatul Versailles, Rijksmuseum din Amsterdam şi Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg.

Peste o mie de opere de artă au fost fotografiate pentru acest proiect. Utilizatorii noului serviciu pot mări imaginile, pentru a observa chiar şi cele mai fine detalii ale operelor de artă.

"Noi sperăm ca această platformă să îi facă pe oamenii de pretutindeni să dorească să vadă operele de artă şi să le exploreze cu lux de amănunte", a declarat Nelson Mattos, vicepreşedinte al departamentului de inginerie al Google, în cadrul conferinţei de lansare a googleartproject.com, care a avut loc la Tate Britain, în Londra.

Fiecare dintre cele 17 muzee participante la proiect au ales o operă de artă a cărei fotografie în versiune HD (high definition) va putea fi văzută în detaliu, mult mai bine decât cu ochiul liber în muzeu, mai ales că în unele dintre aceste instituţii o parte din opere sunt îngrădite de cordoane de siguranţă, ceea ce face ca distanţa între vizitatori şi obiectul expus să fie mai mare.

Printre aceste opere selectate special se numără "Naşterea lui Venus" de Botticelli (Galleria Uffizi, Florenţa), "Noaptea înstelată", de Van Gogh (MoMA, New York) şi "Rondul de noapte", de Rembrandt (Rijksmuseum, Amsterdam).

Muzeul Palatului Versailles a propus în această selecţie de opere de artă un portret al Mariei Antoinette, alături de copii săi, realizat de Louise Elisabeth Vigee-Lebrun.

În total, pe platforma Google pot fi văzute operele a 486 de artişti.

Muzeele partenere ale acestui proiect nu se tem că prezenţa online a operelor de artă pe care le găzduiesc va duce la o scădere a numărului de vizitatori.

"Experienţa noastră ne arată că oamenii, după ce au văzut o lucrare pe internet, vor să vadă şi opera veritabilă", a declarat Nicholas Serota, director la muzeul Tate.