Omul, responsabil de extincţia megafaunei australiene? jpeg

Omul, responsabil de extincţia megafaunei australiene?

📁 Antichitate
Autor: Redacția

Noile informaţii sugerează că omul anatomic modern ar fi contribuit direct la dispariţia unor specii australiene precum varani uriaşi, păsări terestre gigantice, lei şi urşi marsupiali sau canguri.

Întotdeauna a existat o lungă şi aprinsă dezbatere privind cauzele extincţiei în masă a vertebratelor mari din Australia ultimei ere glaciare, fiind luată în considerare şi ipoteza vânatului excesiv. Societatea de Paleontologie a Vertebratelor s-a ocupat în ultimii ani cu datarea a peste 200 de fosile animale şi cercetătorii au ajuns la concluzia că megafauna a dispărut undeva în urmă cu 27.000-40.000 de ani. Totodată, din estimările privind migraţia umană a reieşit faptul că primii oameni au păşit în Australia acum 50.000-61.000 de ani. Asta înseamnă că a durat în jur de 14.000 de ani pentru ca oamenii să se răspândească în toată regiunea şi să dezvolte tehnici de vânarea a prăzilor mari.

Rezultatele investigaţiei sunt foarte importante întrucât corespund dovezilor care susţin faptul că vânatul a cauzat extincţii majore şi mai târziu, de data asta în America de Nord şi de Sus, în plus, avem de-a face şi cu extincţii relativ recente pe multe insule (cum ar fi de pildă dispariţia struţului moa în Noua Zeelandă), legate tot de activitatea umană.  

sursa:Archaeology News