O victorie importantă a Armatei Române a fost eliminată de pe Arcul de Triumf jpeg

O victorie importantă a Armatei Române a fost eliminată de pe Arcul de Triumf

­čôü Patrimoniu
Autor: Diana Toea

Numai c├óteva ceasuri a durat ca muncitorii s─â acopere cu ciment un basorelief de pe Arcul de Triumf din Bucure╚Öti. Valoroasa inscrip╚Ťie marca o important─â victorie a Armatei Rom├óne din anul 1919.

Este vorba despre basorelieful ÔÇ×BudapestaÔÇč care le f─âcea cinste osta╚Öilor Armatei Rom├óne. Aceast─â inscrip╚Ťie se afla al─âturi de numele altor localit─â╚Ťi cucerite de solda╚Ťii rom├óni, pe arcada interioar─â a emblematicului monument.

Dintre toate, numai placa inscrip╚Ťionat─â cu numele capitalei ungare a fost acoperit─â cu ciment, ╚Öterg├óndu-se astfel o fil─â de istorie. Acest lucru s-a ├«nt├ómplat, se pare, prin anul 2008, c├ónd Prim─âria Capitalei, ├«n subordinea c─âreia se afl─â Arcul de Triumf, s-a apucat s─â restaureze monumentul istoric pe furi╚Ö.Restaurarea, praf ├«n ochiRecondi╚Ťionarea a fost, de fapt, doar praf ├«n ochi. Muncitorii nu au f─âcut dec├ót s─â acopere cu ciment basorelieful ÔÇ×BudapestaÔÇč. Neculai Moghior, fostul ╚Öef al Fototecii Muzeului Militar Na╚Ťional, citat de ZIUAnews, sus╚Ťine c─â inscrip╚Ťia de pe monumentul-simbol ar trebui readus─â la via╚Ť─â ╚Öi c─â vinova╚Ťi pentru c─â basorelieful nu este reabilitat sunt maghiarii. ÔÇŁUDMR-ul a fost la guvernare tot timpul ╚Öi nu avea niciun interes s─â dispun─â o asemenea m─âsur─â, care nu convine ungurilorÔÇč, a l─âmurit Moghior.

image image image

Numele ÔÇ×BudapestaÔÇč era inscrip╚Ťionat pe ultimul dintre cele 12 basoreliefuri cu toponime care amintesc de victoriile Armatei Rom├óne. Acesta a fost ╚Öters de pe fa╚Ťada Arcului de Triumf, ├«ns─â nu se cunoa╚Öte o dat─â cert─â la care placa a fost acoperit─â cu ciment. Nici p├ón─â ├«n prezent, autorit─â╚Ťile nu s-au ocupat de reabilitarea basoreliefului at├ót de important pentru istoria rom├ónilor.Basorelieful, distrus ╚Öi de comuni╚ÖtiBasorelieful ÔÇ×BudapestaÔÇč marca ocuparea capitalei ungare, ├«n 1919, de c─âtre trupele rom├óne. Armata lupta pe atunci ├«mpotriva expansiunii bol╚Öevismului ungar. Construit ├«n 1918 din materiale care nu rezistau nici m─âcar ├«n fa┼úa ploilor, Arcul de Triumf a fost ridicat din lemn acoperit cu ipsos dup─â patru ani.

Actualul monument a fost inaugurat ├«n 1936, c├ónd autorit─â╚Ťile au considerat c─â ├«nfr├óngerea armatelor comuniste din 1919 reprezint─â un moment crucial ├«n istoria noastr─â, demn de consemnat pe construc╚Ťia emblematic─â din Capital─â.  Pl─âcu╚Ťa comemorativ─â a avut un destin tumultuos, cu at├ót mai mult cu c├ót acela╚Öi basorelief ÔÇ×BudapestaÔÇč a fost zidit ├«n primii ani de comunism rom├ónesc ╚Öi reabilitat ├«n 1953, anul mor╚Ťii lui Stalin.

Povestea se repetă și la Cluj-Napoca

Din nefericire, cazul nu este unul singular. Aceea╚Öi poveste s-a ├«nt├ómplat la Cluj-Napoca, c├ónd maghiarii au cerut ├«ndep─ârtarea unui text comemorativ de pe statuia lui Baba Novac. ├Än martie 2012, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a sesizat Consiliul Na╚Ťional pentru Combaterea Discrimin─ârii (CNCD) ├«n leg─âtur─â cu ni╚Öte r├ónduri inscrip╚Ťionate pe statuia lui Baba Novac.

PPMT a solicitat ├«ndep─ârtarea textului istoric, motiv├ónd c─â are ÔÇ×un mesaj ofensator la adresa maghiarilorÔÇč, scrie napocanews.ro. Mesajul de pe statuie suna ├«n felul urm─âtor:ÔÇ×Baba Novac, c─âpitan al lui Mihai Viteazul, ucis ├«n chinuri groaznice de c─âtre unguri ├«n data de 5 februarie 1601ÔÇč. Textul a fost inscrip╚Ťionat pe statuia amplasat─â l├óng─â Turnul Croitorilor ├«n septembrie 1998.

Sursa:www.adevarul.ro