image

O statuie de 1800 de ani a fost descoperită într-o parcare

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 2 octombrie 2024

Un şofer de excavator a descoperit capul de marmură al unei doamne romane, iar ulterior a fost găsit şi un bust aproape de locul iniţial al descoperirii. Lucrătorii care construiau o parcare la Burghley House, o proprietate din secolul al XVI-lea din Peterborough, Anglia, au făcut o descoperire uimitoare anul trecut, scrie CNN

Greg Crawley, şoferul de excavator, a descoperit capul de marmură al unei doamne romane, datând de aproape 2.000 de ani. Ulterior, a fost găsit şi un bust în apropiere, iar ambele relicve au fost meticulos curăţate, examinate şi reasamblate de un conservator.

image

Datând din secolul I sau al II-lea, statuia prezenta semne de adaptare istorică, sugerând că ar fi putut fi fixată pe un bust sau pe un piedestal de dealerii de antichităţi italieni din târziul secol al XVIII-lea.

Cu toate acestea, moşia speculează despre circumstanţele care au dus la îngroparea statuii în parcarea auto, luând în considerare posibilităţi care variază de la o tentativă de jaf eşuată la simplă abandonare.

În ciuda misterului înconjurător al îngropării sale, descoperirea contribuie la bogata istorie a Burghley House. Cel de-al nouălea Conte de Exeter, cunoscut pentru pasiunea sa pentru colecţionarea de artă şi călătoriile frecvente, probabil a achiziţionat statuia în timpul tururilor sale în Italia în anii 1760.

image

Pentru Greg Crawley, şoferul de excavator care a dat peste vechiul artefact, a fost o experienţă extraordinară.

Descriind momentul descoperirii ca fiind ireal, Crawley şi-a exprimat uimirea faţă de găsirea unui obiect de o asemenea importanţă istorică. Statuia romană se va alătura acum colecţiei de statui adunate de cel de-al nouălea conte, devenind o parte preţuită a patrimoniului Burghley House.