O specie de hominid care a trăit în urmă cu 500 000 de ani, strămoșul direct al oamenilor moderni jpeg

O specie de hominid care a trăit în urmă cu 500.000 de ani, strămoșul direct al oamenilor moderni

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 2 noiembrie 2021

O echipă de cercetători a anunțat denumirea unei specii de hominid, identificată recent, Homo bodoensis. Specia a trăit în Africa în urmă cu aproximativ 500.000 de ani, în timpul Pleistocenului Mijlociu, și a fost strămoșul direct al oamenilor moderni, potrivit unui studiu publicat Evolutionary Anthropology Issues News and Reviews.

Numele bodoensis derivă de la un craniu găsit în Bodo D'ar, în valea râului Awash din Etiopia, relatează The Guardian.

Specialiștii au precizat că această epocă este semnificativă deoarece atunci au apărut oamenii contemporani anatomic, Homo sapiens în Africa și oamenii de Neanderthal, cunoscuți sub numele de Homo neanderthalensis, în Europa.

„A vorbi despre evoluția umană în această perioadă a devenit imposibil din cauza lipsei unei terminologii adecvate care să recunoască variația geografică umană”, a declarat dr. Mirjana Roksandic, de la Universitatea Winnipeg din Canada, autoarea principală a studiului.

Conform noii clasificări, denumirea Homo bodoensis va descrie cea mai mare parte a oamenilor din Pleistocenul Mijlociu din Africa și pe unii din sud-estul Europei, în timp ce majoritatea de pe acest din urmă continent vor fi reclasificați drept neanderthalieni.

„Numirea unei noi specii este o chestiune importantă, deoarece Comisia Internațională pentru Nomenclatură Zoologică permite schimbări de denumiri doar în conformitate cu reguli foarte strict definite. Suntem încrezători că aceasta se va menține timp îndelungat; o nouă denumire de taxon va dăinui doar dacă alți cercetători o vor utiliza”, a spus Roksandic.

Foto sus: Craniu descoperit în Bodo D'ar (© Ryan Somma / Wikimedia Commons)

Reconstituirea unui Homo bodoensis, desen de Ettore Mazza