Detector de metale (foto: Pexels)

O spadă din Epoca Bonzului, descoperită cu ajutorul unui detector de metale

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 20 iunie 2023

O spadă datând, cel mai probabil, din Epoca Bonzului a fost descoperită în județul Sălaj, de către un bărbat, cu ajutorul unui detector de metale.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Sălaj precizează, într-un comunicat de presă, faptul că spada, care ar putea proveni din Epoca Bronzului, a fost predată Primăriei Zalău de către cel care a găsit-o. În cursul aceleiaşi zile, reprezentanţii administraţiei locale au trimis artefactul către DJC Sălaj.

„După verificările care se impun, privind contextul şi locul descoperirii, Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Sălaj va transmite bunul arheologic către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău (MJIAZ) spre administrare şi clasare, aşa cum este prevăzut în Art. 46 (2) din Legea Nr. 182 Republicată*) din 25 octombrie 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. În urma acestor demersuri, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău va avea calitatea de gestionar/administrator, cu toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege. În acest sens, MJIAZ efectuează toate activităţile prevăzute de lege în ceea ce priveşte clasarea/ înscrierea bunului cultural în Patrimoniul Cultural Naţional mobil, precum şi operaţiunile necesare conservării acestuia, se mai arată în comunicatul menţionat.

Arheologul Ioan Bejinariu, din cadrul MJIAZ, a declarat, pentru Agerpres, că mai multe opinii despre această descoperire pot fi emise după studierea ei, dar că din ce se cunoaşte până în prezent ar putea fi vorba de spadă confecţionată pe plan local, cu o vechime de peste 3.000 de ani.