O scrisoare care a apar╚Ťinut lui Carol al II lea, v├óndut─â la licita╚Ťie ├«n Germania pentru 320 000 euro jpeg

O scrisoare care a apar╚Ťinut lui Carol al II-lea, v├óndut─â la licita╚Ťie ├«n Germania pentru 320.000 euro

O scrisoare care a apar╚Ťinut c├óndva regelui Carol al II-lea al Rom├óniei a fost v├óndut─â la o licita╚Ťie organizat─â ├«n Germania pentru suma de 320.000 euro. 

Casa de licita╚Ťii Heinrich Koehler, scrisoarea timbrat─â ÔÇ×BadenÔÇŁ de la 1856 (foto jos), estimat─â la 100.000 de euro, se afla ├«n colec╚Ťia lui Carol al II-lea, un pasionat filatelist. C├ónd a plecat ├«n exil ├«n 1940 cu un tren special, acesta ╚Öi-a luat colec╚Ťia de timbre cu el, relateaz─â Agerpres.

ÔÇ×Chiar ╚Öi atunci c├ónd Carol al II-lea a trebuit s─â v├ónd─â o parte din colec╚Ťia sa pentru a-╚Öi asigura mijloacele de trai, scrisoarea a r─âmas ├«n posesia saÔÇŁ, a precizat casa de licita╚Ťii. Dup─â moartea sa, ├«n 1953, scrisoarea a fost v├óndut─â la licita╚Ťie, iar acum a fost achizi╚Ťionat─â tot de un cump─âr─âtor anonim.

carol jpg jpeg

├Än cadrul licita╚Ťiei a mai fost v├óndut─â o scrisoare din secolul al XIX-lea (foto jos), cu primele timbre ale ora╚Öului L├╝beck, emise ├«n 1859, pentru suma de 430.000 de euro. Casa de licita╚Ťii Heinrich Koehler a precizat c─â oferta ini╚Ťial─â pentru scrisoare era de doar 80.000 de euro.

Un ofertant anonim a cump─ârat scrisoarea istoric─â dup─â ce p─âr╚Ťi ale colec╚Ťiei de timbre apar╚Ťin├ónd fostului director al grupului de supermarketuri Tengelmann, Erivan Haub, au fost scoase la licita╚Ťie.

scrisoare 2 jpg jpeg

Colec╚Ťia Haub a fost scoas─â la licita╚Ťie din vara anului 2019. Pentru v├ónzarea sa au fost planificate 30 de licita╚Ťii ├«n diferite ╚Ť─âri p├ón─â ├«n 2023.

Foto: heinrich-koehler.de