O re╚Ťet─â medical─â scris─â de Hipocrate, descoperit─â la o m─ân─âstire din Egipt  jpeg

O re╚Ťet─â medical─â scris─â de Hipocrate, descoperit─â la o m─ân─âstire din Egipt

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

C─âlug─ârii de la M─ân─âstirea Sf├ónta Ecaterina din Sinai, situat─â ├«n partea de sud a peninsulei, au f─âcut o descoperire surprinz─âtoare. ├Än biblioteca l─âca┼čului de cult au g─âsit un manuscris dat├ónd din secolul VI, care, printre altele, con┼úine o re┼úet─â a ÔÇ×p─ârintelui mediciniiÔÇť, medicul grec Hipocrate.

Ministrul egiptean al Antichit─â┼úilor, Khaled El-Enany, a anun┼úat ├«n cadrul unei ceremonii ce a avut loc la sediul ministerului, descoperirea unui manuscris medical important, f─âcut─â de c─âlug─ârii de la M─ân─âstirea Sf. Ecaterina din Sinai, ├«n timpul lucr─ârilor de restaurare a bibliotecii loca┼čului de cult, relateaz─â adevarul.ro.  

Manuscrisul descoperit este de tip ÔÇ×palmesitÔÇť, adic─â este scris pe dou─â straturi de piele. Documentele din secolul VI descoperite de c─âlug─âri con┼úin re┼úete ale celebrului medic grec Hipocrate cel Mare, precum ┼či alte trei scrise de un scrib anonim, dintre care unul este ilustrat cu desene de plante grece┼čti.  

Potrivit lui Ahmed Al-Nimer, ┼čeful departamentului documente arheologice copte din  cadrul Ministerul egiptean al Antichit─â┼úilor, textul care con┼úine prescrip┼úii medicale a fost scris peste scrierile ┼čterse de pe primul strat de piele. Acest lucru se explic─â prin costul ridicat al acestui material ├«n acele vremuri.  

Al doilea strat de piele con┼úine un a┼ča-numit ÔÇ× manuscris sinaiÔÇť, cu un text incomplet al Vechiului Testament ┼či un text aproape complet din Noul Testament.

hippocrate jpg jpeg

Foto: Ministerul Antichit─â╚Ťilor din Egipt