Insula Paștelui (foto: Pixabay)

O nouă statuie moai, descoperită pe Insula Paştelui / VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 6 martie 2023

O nouă statuie moai, caracteristică Insulei Paştelui, a fost descoperită într-o lagună secată dintr-un crater vulcanic de pe acest teritoriu chilian din Oceanul Pacific.

„Este o descoperire cu adevărat unică, deoarece este pentru prima dată când un moai a fost găsit în interiorul lacului craterului Rano Raraku”, a declarat într-un comunicat comunitatea Ma'u Henua, care administrează Parcul Național Rapa Nui, unde se află vulcanul, adăugând că această descoperire ar putea deschide noi perspective asupra istoriei insulei.

Moai-ul a fost descoperit la 21 februarie de o echipă de oameni de ştiință de la trei universități chiliene care colaborează cu Corporația Națională Forestieră (Conaf) la recuperarea unei zone umede situate în Rano Raraku, care a fost afectat de un incendiu în octombrie anul trecut, informează Agerpres.

Moa-iul de 1,60 metri a fost găsit întins pe o parte, „cu un corp întreg şi trăsături recognoscibile, dar nu clar definite”, a indicat comunitatea Ma'u Henua, care susține că se află „în căutare de finanțare pentru a efectua un studiu aprofundat al acestei descoperiri”.