O nouă încercare de căutare a mormântului lui Gheorghe Pașca și Gavrilă Rus, uciși de Securitate în 1956 jpeg

O nouă încercare de căutare a mormântului lui Gheorghe Pașca și Gavrilă Rus, uciși de Securitate în 1956

­čôü Comunismul in Rom├ónia
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 11 mai 2017

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului ╚Öi Memoria Exilului Rom├ónesc (IICCMER) a organizat ╚Öi desf─â╚Öurat ├«n ziua de 2 mai 2017 o nou─â investiga╚Ťie de teren ├«n ora╚Öul N─âs─âud, jud. Bistri╚Ťa-N─âs─âud.

Ac╚Ťiunea a urm─ârit reluarea ╚Öi continuarea prin s─âp─âtur─â arheologic─â a demersului ├«nceput ├«n 2014 pentru descoperirea morm├óntului comun unde au fost ├«nhuma╚Ťi Gheorghe Pa╚Öca ╚Öi Gavril─â Rus, victime ale Securit─â╚Ťii ucise prin ├«mpu╚Öcare ├«n urma unei confrunt─âri armate desf─â╚Öurate ├«n zona satului Bichigiu, jud. Bistri╚Ťa-N─âs─âud, informeaz─â un comunicat al IICCMER.

Gheorghe Pa╚Öca s-a n─âscut la 13 aprilie 1901 ├«n localitatea S─âli╚Ötea de Sus, jud. Maramure╚Ö. P─ârin╚Ťii s─âi au fost Gavril─â ╚Öi Maria, ace╚Ötia av├ónd ├«mpreun─â 12 copii. Gheorghe Pa╚Öca avea ca preocup─âri principale dog─âritul, albin─âritul ╚Öi, mai ales, v├ón─âtoarea, fiind un bun cunosc─âtor al mun╚Ťilor ╚Öi p─âdurilor din zona Maramure╚Öului. Treptat, a ajuns la o stare material─â relativ prosper─â, devenind o persoan─â cunoscut─â ├«n zon─â, la aceasta contribuind prestigiul ╚Öi popularitatea sa, calit─â╚Ťile sale de v├ón─âtor vestit, dar ╚Öi faptul c─â a cununat multe familii tinere din zon─â. A fost c─âs─âtorit cu Anisia, cu care ├«ns─â nu a avut copii.

Potrivit unor m─ârturii, Gheorghe Pa╚Öca a intrat ├«n vara anului 1946 ├«n conflict cu autorit─â╚Ťile ca urmare a refuzului s─âu de a-╚Öi preda pu╚Öca de v├ón─âtoare cu lunet─â, a╚Öa cum erau dispozi╚Ťiile legale de atunci. Fiind c─âutat de Poli╚Ťie ╚Öi Siguran╚Ť─â, ╚Öi-a p─âr─âsit gospod─âria ╚Öi s-a refugiat ├«n mun╚Ťi. Alte m─ârturii sus╚Ťin c─â Pa╚Öca ├«i detesta pe comuni╚Öti, manifest├óndu-se ├«n mai multe r├ónduri deschis ├«mpotriva acestora. Oricum, el a devenit destul de repede un proscris pentru regimul comunist. Presiunile asupra membrilor familiei Pa╚Öca aveau s─â fie tot mai puternice ├«n perioada urm─âtoare, ceea ce l-a determinat ╚Öi pe fratele s─âu Dumitru, ├«n 1949, s─â-╚Öi p─âr─âseasc─â locuin╚Ťa ╚Öi s─â se al─âture lui Gheorghe Pa╚Öca.

Concomitent, ├«n comuna ├«nvecinat─â, Dragomire╚Öti, au fost depistate persoanele implicate ├«n organiza╚Ťia Lupta ├«mpotriva comunismului, acestea fiind nevoite s─â se refugieze ├«n mun╚Ťi. Pentru o scurt─â perioad─â de timp fra╚Ťii Pa╚Öca s-au integrat ├«n acest grup, ├«ns─â dup─â uciderea lui Dumitru de c─âtre securi╚Öti, ├«n februarie 1950, Gheorghe Pa╚Öca a preferat s─â reziste mai mult izolat, sporindu-╚Öi astfel ╚Öansele de supravie╚Ťuire. A p─âstrat ├«ns─â leg─âtura cu membrii acestei organiza╚Ťii, furniz├óndu-le informa╚Ťii, arme ╚Öi muni╚Ťii p├ón─â la anihilarea treptat─â a tuturor componen╚Ťilor grupului.

├Än continuare au existat mai multe tentative ale Securit─â╚Ťii pentru a-l captura pe Pa╚Öca, ├«ns─â acesta a reu╚Öit ├«ntotdeauna s─â le dejoace. ├Än decembrie 1950, Securitatea a trimis-o ├«n mun╚Ťi pe Ioana Vlad, o t├ón─âr─â din S─âli╚Ötea de Sus, pentru a-l g─âsi pe Pa╚Öca ╚Öi a comunica locul ├«n care acesta se afl─â. Ioana era n─âscut─â ├«n 1925 ╚Öi se cuno╚Ötea de mai mult timp cu Pa╚Öca, pe care l-a sprijinit clandestin ├«n mai multe r├ónduri. Acesta a l─âmurit-o s─â nu se mai ├«ntoarc─â ├«n sat ╚Öi s─â r─âm├ón─â al─âturi de el. Cei doi au tr─âit ├«mpreun─â p├ón─â ├«n iunie 1953, ├«n acest timp n─âsc├óndu-se o feti╚Ť─â, Ioana, ╚Öi se a╚Ötepta un al doilea copil. Au locuit mai mult timp ├«ntr-un bordei s─âpat ├«n M─âgura Telciului, un loc situat ├«n zona comunei Telciu din nordul jud. Bistri╚Ťa-N─âs─âud.

5  LOCUL BORDEIULUI Foto 2014 jpg jpeg

Locul bordeiului de pe Valea Ar╚Öi╚Ťei unde au murit cei doi partizani (Foto: 2014).

Pe baza unor informa╚Ťii ob╚Ťinute de la un localnic, ├«n iunie 1953 trupele de securitate i-au ├«mpresurat pe cei doi ├«n timp ce se aflau ├«n acel bordei. Ioana Vlad a fost prins─â, ├«ns─â Gheorghe Pa╚Öca a reu╚Öit s─â scape. Ioana a trecut prin interogatoriile Securit─â╚Ťii ╚Öi a fost ├«nchis─â la penitenciarul din Satu Mare unde, la 23 august 1953, a n─âscut al doilea copil, pe Gheorghe, care a decedat ├«n 2016. Dup─â patru luni de deten╚Ťie, aceasta a fost eliberat─â ╚Öi s-a re├«ntors acas─â, fiind ╚Ťinut─â permanent sub observa╚Ťie. ├Än anii ce au urmat, Gheorghe Pa╚Öca ╚Öi-a vizitat pe ascuns ├«n mai multe r├ónduri familia. Securitatea supraveghea cu maxim─â aten╚Ťie zona ├«n care activa partizanul, control├ónd ╚Öi interog├ónd orice persoan─â suspectat─â c─â ar fi ├«n leg─âtur─â cu el, uneori recurg├ónd chiar ╚Öi la tortur─â pentru a for╚Ťa oamenii s─â vorbeasc─â ╚Öi s─â tr─âdeze.

La ├«nceputul anului 1955, Gheorghe Pa╚Öca s-a stabilit ├«ntr-un ad─âpost amenajat ├«ntr-o p─âdure din apropierea satului Bichigiu, com. Telciu, localitate situat─â ├«n partea sudic─â a Mun╚Ťilor ┼óible╚Ö, la 23 de km spre nord-vest fa╚Ť─â de ora╚Öul N─âs─âud. Lui Pa╚Öca i se al─âturase ├«n prim─âvara acelui an un t├ón─âr din Bichigiu, Gavril─â Rus, n─âscut la 24 mai 1934, ce dezertase din armat─â ├«n timpul efectu─ârii stagiului militar, fiind ├«ncorporat la o unitate de munc─â. Acesta era fiul lui Mih─âil─â Rus, un cunoscut gospodar din localitate ce era considerat de autorit─â╚Ťi drept chiabur. Mih─âil─â Rus a fost persoana care i-a sprijinit constant pe cei doi fugari, aprovizion├óndu-i permanent cu alimente ╚Öi cu cele necesare traiului ├«n p─âdure.

Pentru acest lucru el a fost arestat ╚Öi torturat la Securitatea din N─âs─âud, fiind for╚Ťat s─â m─ârturiseasc─â locul unde ace╚Ötia se aflau ascun╚Öi. Pe baza informa╚Ťiilor astfel ob╚Ťinute, Securitatea a organizat ├«n zona satului Bichigiu o ampl─â ac╚Ťiune pentru prinderea ╚Öi lichidarea fugarilor, care se ad─âposteau ├«ntr-un bordei amenajat pe Valea Ar╚Öi╚Ťei, ├«ntr-un loc greu accesibil, situat la circa 6,5 km spre nord-vest fa╚Ť─â de sat. ├Än ziua de 5 februarie 1956, mai multe cadre operative ├«nso╚Ťite de trupe de la Batalionul de securitate nr. 7 din Flore╚Öti-Cluj au fost deplasate ╚Öi desf─â╚Öurate pentru blocarea ╚Öi cercetarea zonei. Documentele consemneaz─â participarea a 34 de ofi╚Ťeri ╚Öi subofi╚Ťeri precum ╚Öi a circa 30 de solda╚Ťi. Ac╚Ťiunea s-a desf─â╚Öurat cu rapiditate ╚Öi partizanii au fost lua╚Ťi prin surprindere. ├Än urma confrunt─ârii armate, Gheorghe Pa╚Öca ╚Öi Gavril─â Rus au fost uci╚Öi prin ├«mpu╚Öcare.

Cadavrele celor dou─â victime au fost transportate ├«n aceea╚Öi zi la sediul Securit─â╚Ťii din N─âs─âud, iar ├«n ziua urm─âtoare au fost autopsiate de c─âtre un medic legist adus de la Cluj. Trupurile au fost apoi expuse pentru scurt timp ├«ntr-o toalet─â public─â din ora╚Ö, pentru a putea fi v─âzute de localnici ╚Öi unde au fost aduse ├«n mod organizat grupuri de elevi din satele zonei, acest lucru fiind f─âcut pentru inducerea inten╚Ťionat─â a fricii ├«n r├óndurile popula╚Ťiei ╚Öi mai ales a tinerilor. ├Än cele din urm─â cadavrele au fost ├«nhumate ├«ntr-o groap─â comun─â, s─âpat─â undeva ├«n Cimitirul central al ora╚Öului, pe o pant─â de deal. Conform m─ârturiilor, trupurile au fost ├«nvelite fiecare ├«ntr-o p─âtur─â ╚Öi introduse ├«mpreun─â ├«ntr-o lad─â de lemn.

6  Nasaud   SONDAJ ARHEOLOGIC 02 05 2017 jpg jpeg

Aspecte din timpul sondajului arheologic efectuat în Cimitirul din Năsăud (Foto: 2 mai 2017).

Prima ac╚Ťiune de c─âutare a morm├óntului a avut loc ├«n zilele de 28-29 aprilie 2014, ├«ns─â s─âp─âturile efectuate nu au reu╚Öit s─â identifice urmele gropii comune. Locul a fost indicat de c─âtre fiul lui Gheorghe Pa╚Öca, care aflase despre presupusul amplasament de la ni╚Öte localnici, deceda╚Ťi ├«ntre timp, locul fiind marcat abia ├«n 1991 cu o cruce metalic─â. La sesizarea IICCMER, Parchetul Militar a deschis atunci un dosar de cercetare penal─â pentru infrac╚Ťiunea de omor calificat. Dup─â efectuarea unor investiga╚Ťii de arhiv─â ╚Öi audieri de martori, ├«n octombrie 2015 s-a dispus prin ordonan╚Ť─â clasarea cauzei pentru c─â, ├«ntre timp, a intervenit prescrip╚Ťia r─âspunderii penale.

├Än 2014-2016, IICCMER a continuat s─â efectueze cercet─âri de teren ├«n zona N─âs─âudului, c─âut├óndu-se identificarea unor persoane mai ├«n v├órst─â ce puteau s─â ofere orice fel de informa╚Ťie care s─â conduc─â la localizarea morm├óntului comun. Astfel, a fost g─âsit─â o persoan─â ce lucrase ├«n 1956 ca femeie de serviciu la Securitatea din N─âs─âud, care, cu mare team─â ╚Öi acum, a oferit ni╚Öte informa╚Ťii suplimentare despre modul cum au fost ├«nhumate cadavrele ╚Öi despre locul aproximativ unde au fost ├«ngropate. Acest lucru a permis ini╚Ťierea ╚Öi realizarea ├«n 2 mai 2017 a unui sondaj arheologic de verificare ├«n imediata apropiere a locului unde s-au efectuat cercet─ârile din 2014. Din p─âcate, nici de aceast─â dat─â nu s-au descoperit elemente care s─â presupun─â sau s─â indice prezen╚Ťa morm├óntului comun pe locul verificat. ├Än eventualitatea depist─ârii morm├óntului, IICCMER ar fi solicitat imediat Parchetului Militar redeschiderea cazului. Exist─â ├«ns─â posibilitatea real─â ca morm├óntul c─âutat s─â fi fost afectat, par╚Ťial sau chiar ├«n ├«ntregime, de ├«nhum─ârile ce s-au practicat ├«n perimetrul vizat ├«n ultimele ╚Öase decenii.

Cercet─ârile arheologice din ambele campanii de c─âutare au fost efectuate de echipa specializat─â de arheologi ai IICCMER, alc─âtuit─â din Gheorghe Petrov, Paul Scrobot─â ╚Öi Hora╚Ťiu Groza. Interven╚Ťia recent─â a fost sprijinit─â de Protopopiatul Ortodox N─âs─âud (preot protopop Ioan D├ómbu), Parohia ortodox─â din Nepos, com. Feldru (preot Vasile Rus) ╚Öi Colegiul Economic din N─âs─âud (profesor Dorel Bidic─â, directorul ╚Öcolii, ╚Öi profesor de istorie ┼×tefan Bachi╚Ö).

Foto sus: Gheorghe Pașca (stânga) - fotografie din anul 1948 aflată în actul de identitate (Arhiva CNSAS). Gavrilă Rus (dreapta) - Fotografie provenită din arhiva familiei.