descoperire arheologica autostrada2 jpg

O necropolă de mari dimensiuni, cu aproximativ 100 de morminte, descoperită în Buzău

În jur de 100 de morminte însoţite de artefacte provenind din perioada secolelor XV-XVII au fost descoperite de arheologii, fiind una dintre cele mai mari necropole scoase la lumină în ultimii ani, pe raza judeţului, anunță Agerpres.

image

Pe o suprafaţă de aproximativ 9.000 de metri pătraţi, arheologii Muzeului Judeţean Buzău au descoperit o necropolă, numărul mormintelor apropiindu-se de 100. Rămăşiţele umane au fost găsite pe un teren aparţinând unei persoane private din comuna Săhăteni, în continuarea unor lucrări de excavare în urma cărora anterior cercetătorii informau despre descoperirea unor obiecte ceramice care provin din cultura Sântana de Mureş.

„Este în lucru în momentul de faţă o descoperire destul de importantă prin numărul de complexe arheologice identificate. Este vorba despre o necropolă medievală încadrată între secolele XV – XVII, adică undeva la sfârşit de 1400, până în jurul anului 1600, care parţial se suprapune pe o aşezare tip Sântana de Mureş, deci secolul V după Hristos. Până în prezent, cercetările sunt în curs de derulare, au fost descoperite, cercetate şi recuperate câteva zeci de morminte, urmând ca în etapa viitoare să se treacă la cercetarea altor zeci de morminte care au fost identificate în teren. Cu siguranţă, ţinând cont de dispunere şi de numărul mare de morminte, putem vorbi despre un cimitir însă în prezent nu se pot face precizări referitoare la suprafaţa totală a acestui cimitir şi nici la numărul total de complexe arheologice funerare care îl compun”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

Potrivit specialiştilor, este vorba despre una dintre cele mai mari necropole descoperite la acest moment pe raza judeţului Buzău.

„Poate exista posibilitatea să fie identificate şi morminte mai noi sau mai vechi. Este vorba despre o necropolă care s-a întins destul de mult în timp. Orice astfel de descoperire constă şi în artefacte de interes arheologic şi aici vorbim de podoabe ataşate veştmintelor, fragmente de recipiente ceramice. Este una dintre cele mai mari necropole medievale la acest moment din judeţul Buzău”, a mai precizat Daniel Costache.

Numărul mormintelor descoperite ar putea să crească, sunt de părere specialiştii, având în vedere suprafaţa mare pe care pare să se întindă necropola, iar cercetările arheologice în zonă ar mai putea dura câteva luni.