O mamă dispărută dintr-un tablou de familie, regăsită după 200 de ani (© Nivaagaards Malerisamling)

O mamă dispărută dintr-un tablou de familie, regăsită după 200 de ani

📁 Istoria unui tablou
Autor: Redacția
🗓️ 17 martie 2023

Două părți ale unui tablou flamand din secolul al XVII-lea, înfățișând o familie, au fost reunite de un muzeu danez după ce mama, care lipsea din tabloul inițial, a fost regăsită la finalul unei anchete aprofundate.

În urma cercetării, experții au stabilit că tabloul a fost integral până în 1830. Experții danezi cred că tabloul a fost deteriorat în colțul inferior. După aceea, a fost tăiat în două opere care funcționează separat.

Tabloul „Portrait d'un Pere et de son Fils” („Portretul unui tată și al fiului lui”), al pictorului flamand Cornelis de Vos (1584-1651), expus timp de un secol în colecțiile Nivaagaard, adăpostite într-un muzeu situat la nord de Copenhaga, lăsa să se înțeleagă că prezența feminină dispăruse din tablou, informează Agerpres.

În partea dreaptă, o formă nedeslușită sugera că lipsește o piesă din „puzzle”.

„Este o rochie și un genunchi dedesubt, precum și un fragment dintr-un scaun”, a precizat pentru AFP directoarea muzeului, Andrea Rygg Karberg.

După o anchetă minuțioasă, cercetătorii au regăsit personajul feminin absent, îmbrăcată în veșminte bogate de culoare neagră și purtând un impozant guler elisabetan, asemenea soțului ei.

Este vorba de tabloul „Portrait d'une Dame”, („Portretul unei doamne”) o altă operă semnată de Cornelius de Vos și datată de asemenea 1626.

„Să regăsești o femeie dispărută dintr-un portret de familie este extraordinar, se întâmplă o dată în viață”, a spus Andrea Rygg Karberg.

Foto sus: © Nivaagaards Malerisamling