image

O echipă de arheologi din Peru a dezgropat o mumie veche de 1.000 de ani

📁 Antichitate
🗓️ 25 septembrie 2023

O echipă de arheologi din Peru a dezgropat o mumie cu o vechime de 1.000 de ani pe un sit arheologic localizat într-un cartier rezidenţial din capitala Lima, informează Reuters, citată de Agerpres.

Rămăşiţele omeneşti, alături de vase din ceramică, textile şi alte obiecte, au fost descoperite în situl Huaca Pucllana, situat în centrul cartierului înstărit Miraflores, a declarat miercuri pentru Reuters conducătoarea echipei de arheologi, Mirella Ganoza.

”Este vorba despre un individ adult, în poziţie şezândă, cu picioarele îndoite”, a precizat experta, adăugând că părul lung al mumiei şi unul dintre maxilare s-au păstrat aproape intacte.

Mumia are probabil o vechime de aproximativ un mileniu, datând de la începutul culturii Ichma, care s-a dezvoltat pe coasta centrală a Peru în timpul unei perioade de reorganizare socială anterioară sosirii incaşilor în regiune, a precizat Ganoza.

Au mai fost descoperite mumii şi ofrande străvechi în situl Huaca Pucllana, iar experţii consideră acest şantier o Cutie a Pandorei care ar putea rezerva mult mai multe surprize.

Pe teritoriul Peru, renumit pentru oraşul-templu incaş din vârf de munte de la Machu Picchu, s-au succedat diverse culturi precolumbiene care au înflorit în secolele dinaintea dezvoltării imperiului Inca, în principal de-a lungul coastei centrale şi în Munţii Anzi.

”Mi se pare destul de interesant că exact în inima Miraflores, în centrul oraşului, înconjurat de clădiri şi construcţii moderne, s-a conservat un sit important, centrul ceremonial Huaca Pucllana”, a spus Ganoza.

Pe teritoriul Limei, un oraş cu 10 milioane de locuitori, se află circa 400 de huacas sau situri cu ruine arheologice, potrivit experţilor.