Statuie descoperită în sistemul de canalizare al orașului antic Heraclea Sintica (© Archaeologia Bulgarica)

O descoperire spectaculoasă în sistemul de canalizare al unui oraș antic / VIDEO

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 10 iulie 2024

Arheologii au descoperit o mare statuie din marmură reprezentând o zeitate în cadrul lucrărilor desfășurate în orașul antic Heraclea Sintica, din sud-vestul Bulgariei a anunțat coordonatorul săpăturilor, prof. dr. Liudmil Vagalinski.

Statuia este bine conservată și este puțin mai înaltă decât un om obișnuit, a adăugat prof. Vagalinski, care a precizat că descoperirea a fost făcută în sistemul de canalizare Cloaca Maxima, unde arheologii nu s-ar fi așteptat să găsească ceva atât de important, informează Agerpres.

„Principala mea preocupare privind această zonă, unde se află marea canalizare, este cum să conservăm structurile antice descoperite în urmă cu 6 ani”, a spus el.

Statuie descoperită în orașul antic Heraclea Sintica (© Archaeologia Bulgarica)
Statuie descoperită în orașul antic Heraclea Sintica (© Archaeologia Bulgarica)

Conform profesorului Vagalinski, această zonă este privată și municipalitatea nu poate desfășura lucrări permanente de conservare și restaurare, așa cum ar putea face pe un teren public. El a adăugat că, din cauză că aceste structuri și pereții se erodează, (arheologii) au decis să le verifice deschizând porțile canalizării, pe care le-au montat pentru siguranță.

Statuia a fost descoperită în timpul procedurilor de curățare ale structurii sistemului antic de canalizare Cloaca Maxima.

Prof. Vagalinski a mai explicat că locuitorii din Heraclea Sintica au ținut probabil această statuie în canalizare pentru că a fost găsită rezemată de un zid.