„Epava necunoscută din Eastbourne” era, de fapt, vasul de război olandez „Klein Hollandia” (© Cathy de Lara / Historic England)

O corabie misterioasă, identificată la 350 de ani după ce s-a scufundat / VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 30 ianuarie 2023

Oamenii de știință au identificat o corabie care a eșuat în largul coastelor Angliei în urmă cu 350 de ani, a anunțat agenția britanică pentru protecția patrimoniului Historic England.

Descoperită în 2019, corabia a reprezentat un mare mister. Nava ersupranumită „Epava necunoscută din Eastbourne”, fiind eșuată în largul acestui oraș situat în sud-estul Angliei.

Oamenii de știință au descoperit că nava a fost se numea „Klein Hollandia” și era un vas de război olandez, scufundat printr-o lovitură dată prin surprindere de englezi în 1672.

Situată la o adâncime de 32 de metri, epava a fost identificată de o echipă de cercetători din cadrul Historic England ajutați de colegi olandezi.

„Starea epavei este remarcabilă și ne-ar putea oferi o mulțime de informații despre modul în care erau construite corăbiile olandeze din secolul al XVII-lea și despre activitățile de la bord”, arată un comunicat al Historic England.

„Klein Hollandia” a participat la toate bătăliile majore din timpul celui de-al doilea Război Anglo-Olandez din 1665-1677. Nava s-a scufundat împreună cu o încărcătură de plăci de marmură folosite la construcția de locuințe.

Nava a fost atacată și avariată grav de o escadrilă engleză, în timp ce venea din Mediterana și se îndrepta spre Țările de Jos.

Foto sus: „Epava necunoscută din Eastbourne” era, de fapt, vasul de război olandez „Klein Hollandia” (© Cathy de Lara / Historic England)