Fosta fabrica de paine din Hunedoara  Foto Daniel Guță jpg

O clădire emblematică din Hunedoara anilor '50, salvată de la demolare

📁 Patrimoniu în pericol
🗓️ 10 aprilie 2023

Fosta fabrică de pâine construită în anii '50 în Hunedoara a fost salvată de la demolare. Un centru comercial ar urma să fie construit în jurul clădirii istorice.

Un centru comercial va fi construit în jurul fostei fabrici de pâine din Hunedoara, salvată de la demolare în 2020 și ulterior clasată ca monument istoric.

În anul 2020, clădirea fostei fabrici de pâine, considerată de unii localnici un simbol pentru Hunedoara anilor '50, urma să fie demolată pentru a face loc unui centru comercial.

Asociaţia „Monumentum”, coordonatoare a unor proiecte de restaurare a unor construcţii de patrimoniu prin „Ambulanţa pentru monumente” s-a opus distrugerii clădirii din anii ’50 și a solicitat clasarea ei, în regim de urgență, pe lista monumentelor istorice.

Demersurile au fost susținute și de Institutul Național al Patrimoniului, care arăta că Hunedoara, a fost una dintre puținele localități unde a fost aplicată și experimentată o formă a realismului socialism, prin clădirile ei reprezentative ale epocii.

„Alături de alte edificii, precum Restaurantul Corvinul, Gara Hunedoara, Teatrul, Arena sportivă, Spitalul municipal, Fabrica de pâine este una dintre clădirile valoroase și reprezentative pentru perioada planurilor de sistematizare și dezvoltare a orașului nou. Printr-o serie de construcții separate, dar și în ansamblul său, Hunedoara reprezintă un studiu de caz în ceea ce privește arhitectura anilor ’50 ai secolului XX, fiind un caz notoriu încă din epocă și totodată prima investiție de amploare în domeniul industrial”, arăta Institutul Național al Patrimoniului, într-un memoriu transmis Primăriei Hunedoara.

Fosta fabrică de pâine din Hunedoara, aproape ruinată

Clădirea fabricii de pâine, ajunsă într-o stare avansată de degradare nu a mai fost demolată atunci, iar demersurile pentru clasarea ei ca monument istoric de categoria a doua au continuat. În decembrie anul trecut a fost emis ordinul de clasare a clădirii.

Recent, compania care deține clădirea fostei fabrici de pâine, anexele și terenurile acesteia, a solicitat administrației locale elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru construcția unui centru comercial în zonă, însă a renunțat la demolarea fostei fabrici de pâine.

Fabrica de pâine din Hunedoara (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Fabrica de pâine din Hunedoara (foto: Daniel Guță / Adevărul)

Proiectul prevede demolarea unor anexe și reamenajarea zonei pentru viitoarele construcții.

„Pe limita de proprietate nu se va realiza nici un fel de împrejmuire, astfel încât să nu fie obturată vizibilitatea monumentului istoric Fabrica de pâine LMI HD II-m-B-21193”, se arată în solicitarea de elaborare a PUZ-ului.

Vezi VIDEO pe adevarul.ro