O canoe, veche de 1100 de ani, găsită în Florida   VIDEO jpeg

O canoe, veche de 1100 de ani, găsită în Florida - VIDEO

O canoe, veche de 1100 de ani, a fost scoas─â din noroi pe o insul─â din Florida, la 10 ani dup─â ce a fost descoperit─â de un arheolog amator. Barca preced─â cu aproximativ 600 de ani descoperirea Americii dec─âtre Cristofor Columb ┼či arheologii au muncit doi ani pentru a aduce la suprafa┼ú─â una dintre cele maimari atrac┼úii ale rezerva┼úiei naturale "Weedon Island".

Ambarcaţiunea a fost gasită iniţial de un arheolog entuziast, Harry Koran, cu un deceniu în urmă, atunci când acesta scana ţărmul insulei în căutarea unor obiecte antice. "Am observat o bucată de lemn în pământ, care era atât de bine asamblată, încât semăna mai mult cu o ramură copac", a declarat Koran, care a fost prezent în timpul săpăturilor.

image

Pentru c─â e o descoperire arheologic─â important─â, recuperatorii canoei au avut grij─â ca artefactul fragil s─â nu se rup─â ├«n timpul scoaterii sale din p─âm├ónt. Echipade arheologi a folosit un fier─âstr─âu manual pentru a t─âia barca ├«n buc─â┼úi. Dup─â terminarea opera┼úiunii de dezasamblare, fragmentele b─ârcii au fost cur─â┼úate, sp─âlate ┼či tratate cu solu┼úii chimice, menite s─â conserve lemnul vechi de 1.100 de ani. A urmat apoi re├«ntregirea vasului, o activitate mig─âloas─â la care a participat ├«ntreaga echip─â. Toate cheltuielile au fost supotate de un grup, numit "Prietenii Insulei Weedon", care a finan┼úat p├ón─â acum proiectul cu circa 18.000 de euro. Dup─â ce arheologii vor pune la punct ultimele detalii, canoea va fi expus─â ├«n muzeul rezerva┼úiei, " Weedon Island Preserve Cultural and Natural History" .