O ancoră egipteană din piatră, veche de 3 400 de ani, descoperită în Israel jpeg

O ancoră egipteană din piatră, veche de 3.400 de ani, descoperită în Israel

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Ancora a fost folosit─â de navigatori ├«n Epoca bronzului, care s-a sf├ór┼čit acum aproape 3.200 de ani. Ca majoritatea din acea epoc─â, are form─â de trapez cu col┼úuri rotunjite, cu o gaur─â ├«n partea superioar─â pentru a putea fi prins─â o coard─â.

O ancor─â egiptean─â, datat─â din Epoca bronzului, gravat─â cu hierogleife ┼či un desen cu zei┼úa Seshat descoperit─â ├«n Israel, a fost descoperit─â ├«n Israel, potrivit Le Figaro, citat de news.ro 

Protejat de nisip, artefactul a fost g─âsit de-a lungul coastelor israeliene, ├«n apropiere de ora┼čul Atlit, la sud de Haifa.  

├Än timp ce ├«nota ├«n Mediterana, un veterinar a z─ârit inscrip┼úii neobi┼čnuite pe suprafa┼úa apei: hieroglife. "A fost ca ┼či cum a┼č fi intrat ├«ntr-un templu egiptean pe fundul Mediteranei", a povestit pentru cotidianul Haaretz Rafi Bahalul, cel care a descoperit ancora.   

Descoperirea b─ârbatului ├«n v├órst─â de 55 de ani este o ancor─â egiptean─â din piatr─â, veche de 3.400 de ani, rar─â. Este ├«n ├«ntregime decorat─â cu hieroglife ┼či un desen al zei┼úe Seshat din Egiptul antic. Timp de mii de ani, ancora realizat─â din calcar a fost conservat─â de nisip, p├ón─â c├ónd recent a fost dezgropat─â de curen┼úi, ├«n urma unei furtuni.  

Potrivit lui Jacob Sharvit, ┼čeful unit─â┼úii de arheologie maritim─â a Autorit─â┼úii pentru antichit─â┼úi din Israel (IAA), acest artefact vine ├«n completarea unei colec┼úii de ancore din aceea┼či perioad─â deja reg─âsite ├«n situl arheologic. "Uneori marea treaba pentru noi, ┼či din fericire, un ├«not─âtor a v─âzut-o ┼či ne-a alertat".  

121129 Shipwreck1Photo 1045a files grid 6x2 jpg jpeg

Odat─â scoas─â la suprafa┼ú─â, ├«n ianuarie, ancora a fost atent examinat─â. Ea a fost folosit─â de navigatori ├«n Epoca bronzului, care s-a sf├ór┼čit acum aproape 3.200 de ani. Ca majoritatea din acea epoc─â, ancora are form─â de trapez cu col┼úuri rotunjite, cu o gaur─â ├«n partea superioar─â pentru a putea fi prins─â o coard─â. Dar ceea ce o face inedit─â este calitatea decora┼úiunilor care sunt pe suprafa┼úa ei.  Arheologii ├«ncearc─â s─â identifice templul de unde provine.  Ancora poate fi admirat─â la Muzeul Israelului de la Ierusalim, ├«n cadrul expozi┼úiei "Emoglyphs".