Nudul Monalisei, schiţat în cărbune de către Da Vinci jpeg

Nudul Monalisei, schiţat în cărbune de către Da Vinci

­čôü Istoria unui tablou
Autor: Redac╚Ťia

Schiţa "Mona Lisa" a fost realizată în atelierul lui Leonardo da Vinci "cu participarea foarte probabil a maestrului toscan". Acest desen pregătitor din cărbune este păstrat la Palatul Chantilly.

Aceast─â "Gioconda" este un mare desen din c─ârbune care reprezint─â o femeie cu pieptul dezgolit, cu sur├ós schi┼úat, a┼čezat─â ├«n aceea┼či pozi┼úie precum celebra Mona Lisa de la Muzeul Luvru. Este vorba despre un desen preg─âtitor pentru compozi┼úia tabloului ├«n ulei.

"Este o oper─â de mare calitate, realizat─â de un mare desenator", a declarat pentru AFP Mathieu Deldicque, conservator de patrimoniu la Mus├ęe Cond├ę din Chantilly, confirm├ónd o informa┼úie din Journal du Dimanche.

nud jpg jpeg

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â ┼či istoricii de art─â au f─âcut o anchet─â vast─â ┼či au str├óns indicii care s─â-i conduc─â la autorul sau autorii acestei opere. Examin─ârile la microscop au permis scoaterea ├«n eviden┼ú─â de ha┼čuri, orientate de sus c─âtre st├ónga ┼či ├«n jos c─âtre dreapta, a┼ča cum fac st├óngacii. Iar Leonardo da Vinci (1452-1519) este unul dintre st├óngacii cei mai cunoscu┼úi din istorie.

Acest desen pe h├órtie a fost achizi┼úionat ├«n 1862 de Henri D'orl├ęans, duce D'Aumale, a c─ârui colec┼úie este p─âstrat─â pe domeniul Chantilly. Opera a fost considerat─â drept un original al lui Leonardo da Vinci, servind la realizarea unei variante nud a celebrei "Mona Lisa" pictat─â, ├«n prezent p─âstrat─â la Muzeul Ermitaj din Sainkt Petersburg.

Surs─â: afp