Noi pași spre descifrarea celui mai misterios manuscris din lume jpeg

Noi pași spre descifrarea celui mai misterios manuscris din lume

Manuscrisul Voynich, un text enigmatic ce ├«i uime╚Öte pe criptografi ╚Öi lingvi╚Öti de mai bine de un secol, con╚Ťine un mesaj autentic. Aceasta este concluzia celei mai recente analize computerizate, potrivit Discovery News.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au analizat textul neinteligibil de pe cele 250 de pagini ale manuscrisului ╚Öi au extras cu ajutorul computerului grupe de cuvinte-cheie care ar putea sta la baza unor noi ├«ncerc─âri de descrifrare a manuscrisului medieval.

Cunoscut drept cel mai misterios text din lume, manuscrisul Voynich ├«╚Öi ia numele de cel care l-a descoperit ├«n 1912, anticarul Wilfrid Voynich. Acesta a sus╚Ťinut c─â manuscrisul, descoperit la Villa Mondragone din apropiere de Roma, a apar╚Ťinut ├«mp─âratului habsburg Rudolf al II-lea (1575-1612). ├Äns─â potrivit analizelor de datare cu carbon, manuscrisul dateaz─â de fapt din secolul al XV-lea.

Manuscrisul con╚Ťine aproximativ 250.000 de caractere, aranjate ├«n ceea ce par a fi cuvinte ╚Öi propozi╚Ťii, care nu au ├«ns─â nici un sens. Unele caractere seam─ân─â cu alfabetul latin ╚Öi numerele romane, ├«n timp ce altele par a proveni dintr-o limb─â necunoscut─â. ├Än plus, textele sunt ├«nconjurate de ilustra╚Ťii foarte complexe:plante ce nu au putut fi identificate, simboluri astrologice, nuduri feminine etc.

Citește și Mistere neelucidate ale istoriei

ÔÇ×Originea, scopul ╚Öi con╚Ťinutul manuscrisului Voynich r─âm├ón un misterÔÇŁ, au declarat Marcelo Montemurro, fizician la Universitatea din Manchester ╚Öi Damian Zannete, de la un grup de cercetare statistic─â. ÔÇ×├Änc─â din secolul al XVII-lea au existat ├«ncerc─âri de descifrare a textului, dar niciuna nu a reu╚ÖitÔÇŁ.

Savan╚Ťii au ├«mp─âr╚Ťit manuscrisul ├«n cinci sec╚Ťiuni:Plante, Astrologie, Biologie, Farmacologie ╚Öi Re╚Ťete.

68r jpg jpeg

Av├ónd ├«n vedere misterul care ├«nconjoar─â acest manuscris, nu puteau s─â nu apar─â diverse specula╚Ťii cu privire la con╚Ťinutul acestuia. S-a vorbit, a╚Öadar, de lucrarea unei secte religioase, de ultimul text ├«ntr-o limb─â demult uitat─â, de un cod secret imposibil de spart sau de re╚Ťeta pentru ÔÇ×elixirul vie╚ŤiiÔÇŁ.

Montemurro a folosit o metod─â de analiz─â statistic─â computerizat─â pentru a analiza textul. Concentr├óndu-se pe tiparul dup─â care cuvintele sunt aranjate, calculatorul a identificat grupuri de cuvinte precum shedy, cthy, chor, qotedyand qokeey. De╚Öi, aparent, acestea nu au niciun sens, Montemurro consider─â c─â ÔÇ×identificarea acestor cuvinte este crucial─â pentru analiza noastr─â.ÔÇŁ

Ideea din spatele extragerii acestor cuvinte se bazeaz─â pe folosirea neomogen─â a cuvintelor importante (cu con╚Ťinut) din orice text, unele cuvinte ap─âr├ónd mai des ├«n func╚Ťie de subiectul textului. ÔÇ×La nivel statistic, asta ├«nseamn─â c─â aceste cuvinte care definesc subiectul din text ajung s─â fie folosite dup─â un fel de tipar. La polul opus, cuvintele care nu au leg─âtur─â cu niciun subiect, precum conjunc╚Ťiile ÔÇô ÔÇ×sauÔÇŁ, ÔÇ×╚ÖiÔÇŁ ÔÇô au un procent de folosire mult mai uniform.ÔÇŁ

Voynich manuscript bathtub2 example 78r cropped jpg jpeg

Potrivit lui Montemurro, dacă cuvintele din manuscris sunt, într-adevăr, cuvinte codate, această metodă ar putea oferi indicii cu privire la cuvintele-cheie ce definesc subiectele abordate în text.

Montemurro a mai declarat c─â manuscrisul prezint─â o organizare complex─â ├«n distribuirea cuvintelor ce este compatibil─â cu cea existent─â ├«n structurile lingvistice ale limbilor cunoscute. ├Än plus, analiza a mai scos la iveal─â o rela╚Ťie ├«ntre sec╚Ťiunile din text ╚Öi asem─ân─ârile dintre imagini.

ÔÇ×Spre exemplu, la nivel lingvistic, sec╚Ťiunile desper Plante ╚Öi Farmacologie par a fi legate ├«ntre ele. Iar aceste dou─â sec╚Ťiuni au cele mai bogate ilustra╚Ťii de plante din ├«ntregul manuscris.ÔÇŁ

Mai mul╚Ťi exper╚Ťi consider─â c─â acest manuscris nu este altceva dec├ót o fars─â extrem de elaboart─â, probabil opera lui John Dee, matematician ╚Öi astrolog la curtea ├Ämp─âratului Rudolf. Montemurro sus╚Ťine ├«ns─â c─â nicio metod─â nu ar fi putut genera structura statistic─â din manuscris.