Nava exploratorului Vasco da Gama, descoperită în Golful Oman jpeg

Nava exploratorului Vasco da Gama, descoperită în Golful Oman

Arheologii au descoperit, pe coasta statului Oman, epava unei nave care a apar╚Ťinut marelui explorator Vasco da Gama. Nava ar fi fost folosit─â de exploratorul portughez ├«n cea de-a doua c─âl─âtorie a sa spre India, ├«n secolul al XVI-lea. 

Potrivit primelor date, se pare c─â epava a fost identificat─â drept nava Esmeralda. Este cea mai veche epav─â dat├ónd din epoca marilor descoperiri geografice descoperit─â p├ón─â ├«n zilele noastre.

Epava a fost găsită pentru prima dată chiar în 1998, anul în care se împlineau 500 de ani de când Vasco da Gama a descoperit ruta maritimă directă către India. Situl a rămas însă neexplorat până în anul 2013, când a început un prim proiect de cercetare în apele Omanului.Arheologii au recuperat peste 2800 de artefacte cu ajutorul cărora au identificat epava.

dnews files 2016 03 vasco da gama shipwreck found 160315 jpg jpg jpeg

Al─âturi de nava S├úo Pedro, Esmeralda a condus flotila format─â din cinci nave, l─âsate ├«n urm─â de Vasco da Gama atunci c├ónd a p─âr─âsit India pentru a reveni la Lisabona, ├«n anul 1503. 

Cele dou─â nave au fost comandante de unchii marelui explorator, Vicente ╚Öi Br├ís Sodr├ę. Cei doi ar fi trebuit s─â patruleze ├«n apele de pe coasta de Sud-Vest a Indiei ╚Öi s─â protejeze comunit─â╚Ťile portugheze stabilite acolo. ├Än schimb, cei doi au navigat c─âtre golful Aden dintre Africa ╚Öi peninsula arab─â, unde au jefuit mai multe nave arabe. 

├Än mai 1503, cele dou─â nave, ancorate ├«n apropiere de insula Al Hallaniyah, au fost surprinse de o furtun─â periculoas─â. Cei doi comandan╚Ťi au refuzat s─â se refugieze ├«ntr-o zon─â mai sigur─â, convin╚Öi c─â navele pot rezista oric─ârei intemperii, ├«ns─â S├úo Pedro ╚Öi Esmeralda s-au scufundat. 

Potrivit datelor istorice, echipajul primei nave ar fi supravie╚Ťuit, ├«ns─â echipajul de pe Esmeralda, inclusiv comandantul Vicente Sodr├ę, a pierit ├«n apele ad├ónci ale golfului. 

Provenien╚Ťa portughez─â a navelor a fost confirmat─â de artefactele descoperite, printre care un disc din aliaj de cupru cu stema regatului, un clopot de bronz cu inscrip╚Ťia ÔÇ×498ÔÇŁ (suger├ónd anul consturc╚Ťiei navei), monede din aur b─âtute la Lisabona ├«ntre 1495 ╚Öi 1501, dar ╚Öi o foarte rar─â moned─â din argint, Indio, folosit─â exclusiv pentru comer╚Ťul Portugaliei cu India. Descoperirea este extraordinar─â, c─âci este a doua astfel de moned─â g─âsit─â p├ón─â ast─âzi. 

2 shipwreck find cruzado jpg jpeg