NASA a calculat dimensiunile unui meteor care a explodat deasupra orașului Pittsburgh pe 1 ianuarie jpeg

NASA a calculat dimensiunile unui meteor care a explodat deasupra orașului Pittsburgh pe 1 ianuarie

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 11 ianuarie 2022

Un meteor care a provocat un boom sonic ce a zguduit locuințele dintr-o periferie a orașului american Pittsburgh, pe 1 ianuarie, a explodat în atmosferă și a eliberat o cantitate de energie echivalentă cu cea furnizată de 30 de tone de TNT, au anunțat oficialii din Statele Unite.

Meteor Watch, o rețea de socializare administrată de NASA, a anunțat duminică seară că o „ipoteză rezonabilă” a vitezei meteorului de aproximativ 45.000 mph (72.420 km/h) ar permite o estimare a dimensiunii sale la aproximativ un yard (0,91 metri) în diametru și o masă de aproape jumătate de tonă (454 de kilograme), informează Agerpres.

O stație de infrasunete din apropiere a înregistrat valul sonic provocat de explozia meteorului, ce a dus la dezmembrarea acestuia în atmosferă, permițând specialiștilor de la NASA să facă aceste estimări.

Locuitorii din South Hills și alte zone învecinate au raportat că au auzit un zgomot puternic și că au simțit că locuințele lor începeau să se cutremure. Oficialii din comitatul Allegheny au confirmat însă că în acea regiune nu au fost înregistrate activități seismice și nici furtuni cu fulgere și tunete.