Biserica Evanghelică din Bistrița (© Zsolt deak / Wikimedia Commons)

Morminte foarte bine conservate, descoperite în interiorul Bisericii Evanghelice din Bistrița

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 1 februarie 2023

Specialiștii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud au descoperit mai multe morminte de inhumație foarte bine conservate, în interiorul Bisericii Evanghelice din Bistrița.

Cercetarea arheologică preventivă în interiorul monumentului s-a desfășurat odată cu debutul proiectului de reabilitare și conservare a Bisericii Evanghelice. Scheletele descoperite au fost cercetate la sfârșitul lunii ianuarie 2023, informează un comunicat al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Foto: Facebook / Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
Foto: Facebook / Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

„În 2019, odată cu debutul proiectului de reabilitare și conservare a Bisericii Evanghelice C.A. Bistrița , specialiștii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud au întreprins o campanie de cercetare arheologică preventivă în interiorul monumentului. Alături de alte descoperiri au fost găsite și câteva morminte de inhumație foarte bine conservate în situ. Iată că 28-29 ianuarie 2023 am întreprins o nouă activitate de consultanță antropologică și în felul acesta au putut fi studiate toate scheletele provenite din această cercetare arheologică. Acțiunea s-a desfășurat la Muzeul din Bistrița și am avut onoare să lucrăm, de această dată, cu o echipă extinsă de specialiști, care împreună au reușit să stabilească câteva date esențiale despre materialul osteologic descoperit, date ce vor fi publicate în momentul în care se vor formula concluziile antropologice finale”, precizează comunicatul citat.

Foto: Facebook / Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
Foto: Facebook / Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Aflată în centrul orașului Bistrița, Biserica Evanghelică este un monument de arhitectură reprezentativ pentru tranziția de la stilul gotic la cel al Renașterii în Transilvania. Cu o înălțime de 75 de metri, turnul Bisericii Evanghelice din Bistrița este cel mai înalt turn medieval din România, fiind cu puțin mai înalt decât turnul Catedralei Evanghelice din Sibiu.

Foto sus:  Biserica Evanghelică din Bistrița (© Zsolt deak / Wikimedia Commons)