Mormântul unui războinic îngropat alături de calul lui, descoperit pe șantierul autostrăzii A7 (foto: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere)

Mormântul unui războinic îngropat alături de calul lui, descoperit pe șantierul autostrăzii A7

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 20 decembrie 2022

Arheologii au făcut o descoperire arheologică de excepție pe lotul 1 Ploiești-Buzău al autostrăzii A7 (Autostrada Moldovei), un mormânt princiar al unui războinic datat, pe baza inventarului, în epoca migrațiilor.

Pentru proiectul de infrastructură Autostrada A7, Ploiești-Buzău, investigațiile arheologice planificate la faza studiului de fezabilitate au fost limitate, deoarece unele suprafețe din traseu nu erau expropriate, informează un comunicat al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Chiar și în această situație, pe lotul 1 al proiectului menționat, pe aproximativ 14 kilometri din cei 21 de kilometri, s-a putut realiza diagnosticul arheologic intruziv la faza studiului de fezabilitate și au fost identificate patru situri arheologice.

Ulterior, prin finalizarea diagnosticului arheologic intruziv, în faza de execuție, au mai fost repertoriate alte patru situri. Cercetarea arheologică preventivă a unuia dintre siturile identificate a livrat o descoperire de excepție, respectiv un mormânt princiar – al unui războinic – datat, pe baza inventarului, în epoca migrațiilor.

Mormântul suprinde prin inventarul variat și bogat, de la arme minuțios realizate și decorate până la piese de podoabă din aur atât pentru defunct, cât și pentru calul cu care acesta a fost înmormântat.

Cercetarea arheologică este realizată de specialiști din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București care s-au străduit să preleveze toate informațiile pe care le livrează acest tip de descoperire.

Inventarul funerar, precum și osemintele au fost colectate și se află la laboratorul institutului pentru a fi curățate, conservate în condiții proprii și restaurate, urmând a fi expuse publicului în viitorul apropiat.