Mormântul unei femei îngropate cu bijuteriile sale din aur, în urmă cu 1800 de ani, descoperit aproape intact / FOTO jpeg

Mormântul unei femei îngropate cu bijuteriile sale din aur, în urmă cu 1800 de ani, descoperit aproape intact / FOTO

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

O echip─â de arheologi din Grecia a descoperit recent morm├óntul aproape intact al unei femei de vi┼ú─â nobil─â, ├«ngropat─â cu bijuteriile sale din aur, ├«n urm─â cu 1.800 de ani, ├«ntr-un monument funerar roman din insula Sikinos. 

Numele femeii, conform inscrip┼úiei funerare scrise cu litere grece╚Öti, era Neiko (╬Ł╬Á╬╣╬║¤Ä). Morm├óntul, ├«n forma unei cutii, a fost descoperit intact ├«n cripta din Episkopi, un monument funerar din perioada roman─â, transformat ulterior ├«n biseric─â ┼či m─ân─âstire bizantine (foto jos).

cripta jpg jpeg

├Än morm├ónt au fost descoperite bra╚Ť─âri, inele, un colier lung, o cataram─â pe care este ├«ncrustat─â figura unei femei (toate din aur), vaze din metal ┼či sticl─â, precum ┼či fragmente din ├«mbr─âc─âmintea femeii, relateaz─â Agerpres.

Cripta de pe mica insulă aparţinând arhipelagului Cicladelor, situat la sud-est de Atena, a fost cel mai probabil construită pentru a adăposti mormântul.

ÔÇŁEste o descoperire rar─â. Unul dintre cele mai impresionante monumente din regiunea M─ârii Egee are o identitate. ┼×tim acum cine este persoana pentru care a fost construit─â cl─âdirea, avem r─âm─â┼či┼úele ei, numele eiÔÇŁ, a declarat, pentru Reuters, Dimitris Athanassoulis, directorul Eforatului Antichit─â┼úilor din Ciclade.

├Än ciuda atacurilor ho┼úilor de morminte ┼či a schimb─ârii destina┼úiei cl─âdirii de-a lungul secolelor, morm├óntul lui Neiko a fost descoperit intact deoarece era ascuns ├«ntr-un unghi mai pu┼úin vizibil ├«ntre dou─â ziduri aflate la subsolul cl─âdirii.

mormant 1 jpg jpeg

Foto: Ministerul Culturii ╚Öi Sportului din Grecia