Mormântul pierdut al lui Nefertiti, în sfârșit descoperit? jpeg

Mormântul pierdut al lui Nefertiti, în sfârșit descoperit?

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 12 august 2015

Un arheolog britanic susține că a descoperit mormântul pierdut al reginei Nefertiti în spatele unui tunel secret din mormântul lui Tutankhamon, informează dailymail.co.uk.

Nicholas Reeves, profesor la Universitatea din California, a folosit scanere sofisticate pentru a analiza pereții mormântul lui Tutankhamon, regele-copil care, consideră istoricii, ar fi fost fiul lui Nefertiti. Astfel, spune Reeves, o ușă secretă din partea de nord a complexului funerar ar duce spre camera mortuară a proprietarului original al mormântului, Nefertiti. Faimoasă pentru frumusețea ei, Nefertiti, regină a Egiptului a murit în anul 1340 î.Hr., iar mormântul ei s-a pierdut. 

Unii egiptologi sunt de părere că mama lui Tutankhamon, al cărui mormânt a fost descoperit în 1922, a fost chiar regina Nefertiti, soția faraonului Akhenaton. Arheologul Nicholas Reeves a propus acum noi dovezi care susțin această teorie. Pe baza scanării pereților interiori ai mormântului lui Tutankhamon din Valea Regilor, Reeves a identificat ceea ce pare a fi o intrare secretă către presupusul mormânt al lui Nefertiti. 

2b4433aa00000578 3193092 image m 14 1439285482731 jpg jpeg

Dacă Reeves are dreptate, aceasta ar putea fi cea mai mare descoperire arheologică din Valea Regilor, una mult mai spectaculoasă decât cea din 1922, când a fost deschisă camera mortuară a lui Tutankhamon. 

Reeves crede că este vorba de mormântul lui Nefertiti datorită poziției camerei secrete, aflată la dreapta tunelului de intrare în mormânt, poziție tipică în cazul mormintelor de regine. 

În plus, mărimea mică a camerei mortuare ale lui Tutankhamon – comparând-o cu rolul său în istoria Egiptului – i-a derutat pe istorici încă de la început. Teoria lui Reeves este că mormântul faraonului a fost construit ca o anexă la un mormânt deja existent – cel al mamei sale, fapt ce ar explica mărimea sa, potrivită mai degrabă pentru o antecameră mortuară.

Nefertiti a fost regina Egiptului și soția faraonului Akhenaton în secolul al XIV-lea î.Hr. A avut un rol extrem de important în istoria țării, fiind direct implicată în schimbările religioase ale vremii (impunerea cultului monoteist dedicat lui Aton, zeul-soare), dar în ciuda acestui fapt istoria nu a păstrat informații despre moartea ei și locul în care a fost înmormântată. 

Arheologul Reeves spune că toate dovezile de până acum, adunate, sugerează că mormântul lui Nefertiti a fost în sfârșit descoperit. „Dacă greșesc, atunci greșesc, dar dacă am dreptate, aceasta poate fi cea mai mare descoperire arheologică făcută vreodată.”