Mormântul lui Mihail Kogălniceanu a ajuns depozit pentru materiale de construcţii şi biciclete jpeg

Mormântul lui Mihail Kogălniceanu a ajuns depozit pentru materiale de construcţii şi biciclete

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Ionut Benea
🗓️ 20 iunie 2014

Locul în care este îmormântat fostul mare om politic Mihail Kogălniceanu a ajuns depozit de materiale de construcţii, potrivit unor imagini surprinse de jurnaliştii ieşeni.

Ignoranţa autorităţilor şi a celor care administrează cripta în care este înmormântat Mihail Kogălniceanu a dus la apariţia unei situaţii halucinate la Iaşi. Angajaţii de la SC Servicii Publice SA au depozitat în jurul mormântului fostului mare om politic scânduri, bare de fier sau chiar biciclete.

Descoperirea a fost făcută în urmă cu câteva zile de către reporterii “Ziarului de Iaşi”, care au mers în Cimitirul Eternitatea din Iaşi pentru a realiza un material despre situaţia actuală a mormântului lui Kogălniceanu. În timp ce administratorii ofereau avizele pentru accederea în criptă, angajaţii de la Servicii Publice scoteau schele metalice folosite la zidirea imobilelor, dulapi de lemn, găleţi sau bare de metal. Scenele au fost surprinse de fotoreporterul cotidianului amintit. În fotografii a fost surprins şi un angajat care îşi scotea bicicleta personală din cripta lui Mihail Kogălniceanu.

De îngrijirea mormântului personalităţii române se ocupă preotul paroh al Bisericii “Sfântul Gheorghe” din Iaşi, Gheorghe Şurpănelu. Acesta avea şi o cheie de la cripa fostului premier român şi a motivat depozitarea materialelor de construcţii în respectivul lor din cauza lipsei unui alt spaţiu. „Da, avem o cheie, în caz că vine cineva să viziteze. Se mai face periodic şi curăţenie. S-a făcut curăţenie în biserică, iar mormântul este situat chiar în faţa bisericii, la doar câţiva paşi. Nu aveam alt adăpost“, a spus Şurpănelu.

În urma publicării fotografiilor, Direcţia de Cultură din Iaşi a demarat o anchetă pentru a verifica cum este întreţinut mormântului lui Kogălniceanu. De asemenea, conducerea SC Servicii Publice SA a dispus inventarierea tuturor mormintelor din Cimitirul “Eternitatea”, pentru a se descoperi dacă mai sunt situaţii similare. În cimitirul ieşean sunt înmormâtate o serie lungă de personalităţi importante pentru istoria neamului românesc.

Printre alţii, îşi duc somnul de veci în Cimitirul “Eternitatea” Sabin Bălaşa, Dimitrie Gusti, Ştefan Procopiu. Nicolae Gane, Otilia Cazimir, Ion Creangă, Garabet Ibrăileanu, George Topârceanu sau Barbu Ştefănescu Delavrancea.Citeste mai mult: adev.ro/n7gksc