┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Statuia din Slatina a Ecaterinei Teodoroiu / FOTO jpeg

┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Statuia din Slatina a Ecaterinei Teodoroiu / FOTO

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

La Slatina, în 1925, e inaugurat primul monument din ţară ridicat în memoria Ecaterinei Teodoriu. Mai mult, locotenent-colonelul Nicolae Teodorescu, comandantul Regimentului 43 Infanterie, a propus ridicarea în faţa cazarmei unităţii a unui monument al eroilor regimentului, pe care să fie înscrise numele eroilor căzuţi pe front în campania 1916-1918.

Prin Ordinul nr. 7456 din mai 1920, generalul A. Razu, comandantul Corpului 1 Armat─â, a aprobat aceast─â ini┼úiativ─â. Costul monumentului a fost achitat din subscrip┼úii publice ┼či dintr-o mare serat─â dat─â ├«n ora┼čul Slatina, care a contribuit cu suma de 81.115, 50 lei.

Monumentul, o statuie a Ecaterinei Teodoroiu, a fost realizat de reputatul sculptor Dumitru M─â┼ú─âoanu, originar din C├ómpulung Muscel, ├«n atelierul s─âu din Calea Grivi┼úei nr. 22 din Bucure┼čti, ┼či a fost inaugurat pe 31 mai 1925 ├«n ora┼čul Slatina, ├«n prezen┼úa M.S. Reginei Maria, a ministrului de R─âzboi, generalul de divizie Alexandru Lupescu ┼či a unei delega┼úii de gorjeni, a p─ârin┼úilor ┼či a unui numeros public. M─â┼ú─âuanu ├«ncepuse lucrul la statuie ÔÇô primul monument din ┼úar─â ridicat ├«n memoria eroinei ÔÇô ├«nc─â din 1921.

monumentul eroilor Ecaterina Teodoroiu 1916 1919 Slatina (12) jpg jpeg

Lucrarea este alc─âtuit─â dintr-un piedestal din beton, ├«n trei trepte, realizat ├«n stil baroc, cu col┼úurile sub forma unor coloane adosate. Statuia este din bronz, eroina fiind realizat─â ├«n m─ârime natural─â, ├«ntr-o atitudine dinamic─â, cu arma ├«n cump─ânire ┼či cu o casc─â ost─â┼čeasc─â ├«n m├óna dreapt─â.

Fa┼úada vestic─â a piedestalului este ornat─â la baz─â cu un drapel, frunze de stejar ┼či o casc─â militar─â ├«ncadrat─â de frunze de laur, toate turnate ├«n bronz. Pe piedestal mai apar ┼či stemele provinciilor istorice rom├óne┼čti reunite cu ┼úara ├«n anul 1918. Pe celelalte fa┼úade sunt d─âltuite ├«n marmur─â numele eroilor Regimentului 43 Infanterie mor┼úi pentru dezrobirea neamului ├«n Primul R─âzboi Mondial.

monumentul eroilor Ecaterina Teodoroiu 1916 1919 Slatina (6) jpg jpeg
monumentul eroilor Ecaterina Teodoroiu 1916 1919 Slatina (4) jpg jpeg

Pe soclu este ├«nscris ┼či un text care con┼úine c├óteva date din biografia Ecaterinei Teodoroiu. Dup─â inaugurarea monumentului au fost aduse de la Depozitul de Armament din T├órgovi┼čte dou─â tunuri de o┼úel, captur─â de r─âzboi de la inamic, ├«n vederea ata┼č─ârii la statuia Ecaterinei Teodoroiu;├«n perioada comunist─â, tunurile au disp─ârut.

De-a lungul timpului, monumentul a fost mutat mai departe de ora┼č, ast─âzi fiind situat pe b-dul Constantin Br├óncoveanu, ├«n apropierea podului rutier peste r├óul Olt, pe DN 65 Slatina-Craiova (E 574).

Alte monumente din Slatina:

Drapelul na╚Ťional pe dealul Gr─âdi╚Öte din Slatina :

Drapelul national pe dealul Gradiste  Slatina jpg jpeg

Monumentul eroilor din cel de-al Doilea R─âzboi Mondial:

Monument al eroilor din WWII 1941 1945 Slatina (2) jpg jpeg
Monument al eroilor din WWII 1941 1945 Slatina (5) jpg jpeg

Troi╚Ťa ├«nchinat─â eroilor neamului:

Troita inchinata eroilor neamului Slatina Olt (6) jpg jpeg
Troita inchinata eroilor neamului Slatina Olt (5) jpg jpeg
Troita inchinata eroilor neamului Slatina Olt jpg jpeg

Foto: Mihai Nu╚Ť─â

S─â nu ne uit─âm EROII! V─â rug─âm s─â fotografia╚Ťi monumentele dedicate Eroilor din Primul R─âzboi Mondial din localitatea Dvs., a p─ârin╚Ťilor sau a bunicilor Dvs. ╚Öi s─â ne trimite╚Ťi fotografiile ├«nso╚Ťite de numele localit─â╚Ťi ├«n care se afla monumentul (dar ╚Öi alte date despre monument, dac─â dispune╚Ťi de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semn─âtura dumneavoastr─â. Adresa la care pute╚Ťi trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ÔÇŁMonumentele Marelui R─âzboiÔÇŁ este realizat─â de Redac╚Ťia revistei ÔÇ×HistoriaÔÇŁ ├«n parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) ╚Öi Marius Diaconescu (conferen╚Ťiar universitar la Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti).