┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Monumentul eroului ╚śtefan Minculescu, din Valea Lung─â, jude╚Ťul D├ómbovi╚Ťa jpeg

┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Monumentul eroului ╚śtefan Minculescu, din Valea Lung─â, jude╚Ťul D├ómbovi╚Ťa

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Iustin Cr─âciun, din comuna Valea Lung─â, jude╚Ťul D├ómbovi╚Ťa, ne-a trimis o fotografie cu monumentul eroului maior ╚śtefan Minculescu, ÔÇŁc─âzut viteje╚Öte ├«n r─âzboiul pentru ├«ntregirea neamului ├«n ziua de 20 noiembrie 1916ÔÇŁ.

ÔÇŁSf├ór╚Öitul anului 1916 ╚Öi anul 1917, g─âse╚Öte teritoriul comuna Valea Lung─â ocupat de nem╚Ťi. Aici au fost ciocniri ├«ntre armata rom├ón─â, care se retr─âgea ╚Öi armata german─â. ├Än ziua de 20 noiembrie 1916, o grup─â de cercetare condus─â de maiorul ╚śtefan Minculescu, a fost atacat─â de nem╚Ťi la intrarea ├«n comuna Valea Lung─â, la grani╚Ťa cu satul Puturosu ( Sultanu ) din comuna vecin─â Vi╚Öine╚Öti. Rom├ónii au fost prin╚Öi ├«n ambuscad─â, unde ╚Öi-a pierdut via╚Ťa maiorul ╚śtefan Minculescu. El a fost ├«nmorm├óntat la biserica Sf. Nicolae din Valea Lung─â Cricov. La ini╚Ťiativa preotului Policarp Popescu, ├«n anul 1924 a fost ridicat acest monument care aminte╚Öte de jertfa eroului ╚śtefan Minculescu. La inaugurarea monumentului a participat ╚Öi generalul Ion Manolescu, directorul Societ─â╚Ťii Mormintele EroilorÔÇŁ - Iustin Cr─âciun.

Monument Stefan Minculescu JPG jpeg

S─â nu ne uit─âm EROII! V─â rug─âm s─â fotografia╚Ťi monumentele dedicate Eroilor din Primul R─âzboi Mondial din localitatea Dvs., a p─ârin╚Ťilor sau a bunicilor Dvs. ╚Öi s─â ne trimite╚Ťi fotografiile ├«nso╚Ťite de numele localit─â╚Ťi ├«n care se afla monumentul (dar ╚Öi alte date despre monument, dac─â dispune╚Ťi de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semn─âtura dumneavoastr─â. Adresa la care pute╚Ťi trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ÔÇŁMonumentele Marelui R─âzboiÔÇŁ este realizat─â de Redac╚Ťia revistei ÔÇ×HistoriaÔÇŁ ├«n parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) ╚Öi Marius Diaconescu (conferen╚Ťiar universitar la Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti).