«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroului Ștefan Minculescu, din Valea Lungă, județul Dâmbovița jpeg

«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroului Ștefan Minculescu, din Valea Lungă, județul Dâmbovița

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 11 august 2017

Iustin Crăciun, din comuna Valea Lungă, județul Dâmbovița, ne-a trimis o fotografie cu monumentul eroului maior Ștefan Minculescu, ”căzut vitejește în războiul pentru întregirea neamului în ziua de 20 noiembrie 1916”.

”Sfârșitul anului 1916 și anul 1917, găsește teritoriul comuna Valea Lungă ocupat de nemți. Aici au fost ciocniri între armata română, care se retrăgea și armata germană. În ziua de 20 noiembrie 1916, o grupă de cercetare condusă de maiorul Ștefan Minculescu, a fost atacată de nemți la intrarea în comuna Valea Lungă, la granița cu satul Puturosu ( Sultanu ) din comuna vecină Vișinești. Românii au fost prinși în ambuscadă, unde și-a pierdut viața maiorul Ștefan Minculescu. El a fost înmormântat la biserica Sf. Nicolae din Valea Lungă Cricov. La inițiativa preotului Policarp Popescu, în anul 1924 a fost ridicat acest monument care amintește de jertfa eroului Ștefan Minculescu. La inaugurarea monumentului a participat și generalul Ion Manolescu, directorul Societății Mormintele Eroilor” - Iustin Crăciun.

Monument Stefan Minculescu JPG jpeg

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).