┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Monumentul eroilor din cartierul S─âl─âjan, Bucure╚Öti / FOTO  jpeg

┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Monumentul eroilor din cartierul S─âl─âjan, Bucure╚Öti / FOTO

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Monumentul eroilor din cartierul S─âl─âjan din Bucure╚Öti este situat pe bulevardul Theodor Pallady, la intersec╚Ťia cu bulevardul Nicolae Grigorescu.

Statuia reprezint─â un soldat ├«n pozi╚Ťie de atac. Soclul monumentului este realizat din beton ╚Öi placat cu marmur─â. ├Än partea frontal─â a soclului este un basorelief de bronz reprezent├ónd o scen─â de lupt─â, iar pe celelalte trei laturi sunt fixate pl─âci care au ├«nscrise numele eroilor ÔÇ×c─âzu╚Ťi pentru democra╚Ťie ╚Öi libertatea poporuluiÔÇŁ (foto jos).

Conform inscrip╚Ťiei de pe soclul de bronz, situat deasupra soclului din beton, ÔÇŁacest monument s-a ridicat prin st─âruin╚Ťa primarului Constantin M. Br├ónzoiÔÇŁ, edil al comunei Dude╚Öti-Cioplea ├«n perioada interbelic─â. Monumentul a fost turnat ├«n bronz la Fabrica V. V. R─â╚Öcanu din Bucure╚Öti, ├«n anul 1932. Lucrarea este ├«nscris─â ├«n Lista monumentelor istorice, av├ónd denumirea oficial─â ÔÇŁMonumentul eroilor c─âzu╚Ťi ├«n primul ╚Öi al doilea r─âzboi mondialÔÇŁ.

IMG 20170810 180140 HDR jpg jpeg

IMG 20170810 175915 jpg jpeg

IMG 20170810 180010 jpg jpeg

IMG 20170810 180219 jpg jpeg

IMG 20170810 180232 jpg jpeg

Foto: Ion Alexandru S─âvan

Dermengi Erduan 1 jpg jpeg

Dermengi Erduan 2 jpg jpeg

Dermengi Erduan 3 jpg jpeg

Foto: Erduan Dermengi 

S─â nu ne uit─âm EROII! V─â rug─âm s─â fotografia╚Ťi monumentele dedicate Eroilor din Primul R─âzboi Mondial din localitatea Dvs., a p─ârin╚Ťilor sau a bunicilor Dvs. ╚Öi s─â ne trimite╚Ťi fotografiile ├«nso╚Ťite de numele localit─â╚Ťi ├«n care se afla monumentul (dar ╚Öi alte date despre monument, dac─â dispune╚Ťi de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semn─âtura dumneavoastr─â. Adresa la care pute╚Ťi trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ÔÇŁMonumentele Marelui R─âzboiÔÇŁ este realizat─â de Redac╚Ťia revistei ÔÇ×HistoriaÔÇŁ ├«n parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) ╚Öi Marius Diaconescu (conferen╚Ťiar universitar la Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti).