┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Monumentul eroilor din comuna Vedea, jude╚Ťul Giurgiu  jpeg

┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Monumentul eroilor din comuna Vedea, jude╚Ťul Giurgiu

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

ÔÇŁComuna Vedea din jude╚Ťul Giurgiu a dat un tribut de s├ónge impresionant ├«n timpul R─âzboiului de Re├«ntregire. Num─ârul eroilor din aceast─â comun─â, c─âzu╚Ťi pe c├ómpurile de lupt─â din Ardeal, de la Jiu sau de la M─âr─â┼če┼čti, M─âr─â┼čti ┼či Oituz, se ridic─â la 100. Monumentul ├«n form─â de paralelipiped ridicat ├«n memoria lor este situat ├«n curtea bisericii, pe cheltuiala s─âtenilor ╚Öi a╚Öezat l├óng─â monumentul eroului c─âzut ├«n timpul R─âzboiului de Independen╚Ť─â ╚Öi alte dou─â monumente. Biserica a fost ctitorit─â de marele om politic Apostol Arsache, ├«ntre anii 1835-1845. Pictura este din 1874 ╚Öi este atribuit─â marelui pictor, Gheorghe M. Tattarescu, fiind inclus─â ├«n lista monumentelor istoriceÔÇŁ - Ionu╚Ť Barb─âlat─â.

monument Vedea jpg jpeg

Foto: Ionu╚Ť Barb─âlat─â

S─â nu ne uit─âm EROII! V─â rug─âm s─â fotografia╚Ťi monumentele dedicate Eroilor din Primul R─âzboi Mondial din localitatea Dvs., a p─ârin╚Ťilor sau a bunicilor Dvs. ╚Öi s─â ne trimite╚Ťi fotografiile ├«nso╚Ťite de numele localit─â╚Ťi ├«n care se afla monumentul (dar ╚Öi alte date despre monument, dac─â dispune╚Ťi de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semn─âtura dumneavoastr─â. Adresa la care pute╚Ťi trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ÔÇŁMonumentele Marelui R─âzboiÔÇŁ este realizat─â de Redac╚Ťia revistei ÔÇ×HistoriaÔÇŁ ├«n parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) ╚Öi Marius Diaconescu (conferen╚Ťiar universitar la Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti).