«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din comuna Vedea, județul Giurgiu  jpeg

«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din comuna Vedea, județul Giurgiu

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 31 august 2017

”Comuna Vedea din județul Giurgiu a dat un tribut de sânge impresionant în timpul Războiului de Reîntregire. Numărul eroilor din această comună, căzuți pe câmpurile de luptă din Ardeal, de la Jiu sau de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, se ridică la 100. Monumentul în formă de paralelipiped ridicat în memoria lor este situat în curtea bisericii, pe cheltuiala sătenilor și așezat lângă monumentul eroului căzut în timpul Războiului de Independență și alte două monumente. Biserica a fost ctitorită de marele om politic Apostol Arsache, între anii 1835-1845. Pictura este din 1874 și este atribuită marelui pictor, Gheorghe M. Tattarescu, fiind inclusă în lista monumentelor istorice” - Ionuț Barbălată.

monument Vedea jpg jpeg

Foto: Ionuț Barbălată

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).