┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Monumentul Eroilor din T├órgu Neam╚Ť / FOTO jpeg

┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Monumentul Eroilor din T├órgu Neam╚Ť / FOTO

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Monumentul Eroilor din T├órgu Neam╚Ť este un monument dedicat corpului de V├ón─âtori de munte ai Armatei Rom├óne ╚Öi eroilor Primului R─âzboi Mondial.

Monumentul amplasat la T├órgu Neam╚Ť este situat ├«n partea de nord-est a ora╚Öului, pe terasa creat─â ├«n mod artificial ├«n anul 1936, pe Culmea Ple╚Öului. Ora╚Öul a fost ales pentru construc╚Ťia acestui edificiu datorit─â faptului c─â aici, ├«n 1916-1917, a fost fondat primul corp de V├ón─âtori de munte.Aflat─â la o altitudine de 491 de metri, cu aproape 100 de metri deasupra ora╚Öului, construc╚Ťia poate fi remarcat─â cu u╚Öurin╚Ť─â de la dep─ârtare.

DSC02040 001 JPG jpeg
DSC02048 JPG jpeg

Monumentul-mausoleu a fost inaugurat la 29 iunie 1939, ├«n cadrul unei ceremonii solemne la care a participat regele Carol al II-lea, prim-ministrul Armand C─âlinescu, precum ╚Öi numero╚Öi generali, ofi╚Ťeri superiori ai corpului de armat─â al v├ón─âtorilor de munte ╚Öi oficialit─â╚Ťi ale jude╚Ťului Neam╚Ť.

DSC02085 001 JPG jpeg
DSC02078 JPG jpeg

Monumentul-mausoleu a fost construit la propunerea Societ─â╚Ťii ÔÇťCultul eroilorÔÇŁ, cu sprijinul ÔÇťComitetului de ini╚Ťiativ─â al v├ón─âtorilor de munteÔÇŁ, cu sediul ├«n Bucure╚Öti, ├«n fruntea c─âruia a fost generalul Virgil B─âdulescu, maior la acea vreme.

DSC02045 001 JPG jpeg

Acesta a fost cel care a instruit ╚Öi preg─âtit, la T├órgu Neam╚Ť, primul batalion de v├ón─âtori de munte, cu ajutorul a 28 ofi╚Ťeri din cadrul corpului de armat─â al v├ón─âtorilor de munte. V├ón─âtorii de munte instrui╚Ťi la T├órgu Neam╚Ť au ├«nfruntat viteje╚Öte inamicul, ob╚Ťin├ónd numeroase victorii ├«n lupt─â. Batalionul de aici a fost decorat cu distinc╚Ťia ÔÇťCrucea Mihai ViteazulÔÇŁ. Monumentul realizat de arhitectul Theodor Burca este at├ót monument c├ót ╚Öi mausoleu. A fost ridicat pentru a comemora jertfa eroilor neamului din Primul R─âzboi Mondial.

DSC02057 001 JPG jpeg
DSC02089 JPG jpeg

Este monument, deoarece reprezint─â o oper─â arhitectural─â ╚Öi de art─â de mari propor╚Ťii, destinat─â s─â comemoreze jertfele de glorie ╚Öi de eroism ale neamului, din Primul R─âzboi Mondial. Este ╚Öi mausoleu, deoarece este un monument funerar mare, ridicat ├«n memoria eroilor v├ón─âtori de munte c─âzu╚Ťi pe frontul de lupt─â ├«n R─âzboiul de Re├«ntregire a Neamului ╚Öi ├«nhuma╚Ťi ├«n cripta de la baza monumentului.

DSC02078 001 JPG jpeg

Lucrarea are un soclu cu ├«n─âl╚Ťimea de 16 metri, care sugereaz─â prin forma sa un foi╚Öor de observator. Pe laturi sunt trei pl─âci de marmur─â: una aminte╚Öte data de 27 iulie 1917, c├ónd v├ón─âtorii de munte au plecat pe linia frontului; o plac─â mare cuprinde numele celor 72 ÔÇťv├ón─âtori de munte c─âzu╚Ťi pe c├ómpul de onoareÔÇŁ, ╚Öi a treia cuprinde textul dedicat dezvelirii monumentului.

Pe soclu mai sunt dou─â basoreliefuri, realizate ├«n bronz tot de c─âtre Theodor Burca. Unul prezint─â o femeie ├«naripat─â, care simbolizeaz─â Rom├ónia. Este ├«mbr─âcat─â ├«n haine de roman, cu o spad─â la ╚Öold ╚Öi face un salt de pe un v├órf de munte. ├Än m├óna st├óng─â ╚Ťine stema Rom├óniei sprijinit─â pe um─âr, iar ├«n m├óna dreapt─â ├«ntins─â are o cunun─â de lauri.

DSC02066 JPG jpeg

Al doilea basorelief prezint─â militari rom├óni av├ónt├óndu-se ├«n lupt─â. Pe o treapt─â superioar─â a soclului se afl─â un vultur ce-╚Öi ia zborul c─âtre vest, direc╚Ťia osta╚Öilor primului batalion de v├ón─âtori de munte porni╚Ťi spre frontul de lupt─â.

DSC02065 JPG jpeg

├Än partea de nord, apare la suprafa╚Ť─â cripta mausoleului, sub forma unui morm├ónt, cu o cruce alb─â pe lespedea neagr─â. Monumentul ÔÇô mausoleu a fost renovat ├«n 1990 ╚Öi ├«n fiecare an, ├«n data de 3 noiembrie aici este s─ârb─âtorit─â ÔÇťZiua v├ón─âtorilor de munteÔÇŁ. - Doru Iconaru

DSC02138 JPG jpeg

1 DSC02169 JPG jpeg

DSC02055 JPG jpeg

Foto: Doru Iconaru

S─â nu ne uit─âm EROII! V─â rug─âm s─â fotografia╚Ťi monumentele dedicate Eroilor din Primul R─âzboi Mondial din localitatea Dvs., a p─ârin╚Ťilor sau a bunicilor Dvs. ╚Öi s─â ne trimite╚Ťi fotografiile ├«nso╚Ťite de numele localit─â╚Ťi ├«n care se afla monumentul (dar ╚Öi alte date despre monument, dac─â dispune╚Ťi de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semn─âtura dumneavoastr─â. Adresa la care pute╚Ťi trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ÔÇŁMonumentele Marelui R─âzboiÔÇŁ este realizat─â de Redac╚Ťia revistei ÔÇ×HistoriaÔÇŁ ├«n parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) ╚Öi Marius Diaconescu (conferen╚Ťiar universitar la Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti).