┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Bustul generalului Ioan B─âncil─â, ├«nlocuit de autorit─â╚Ťile din Z─ârne╚Öti cu o f├ónt├ón─â artezian─â / FOTO  jpeg

┬źMonumentele Marelui R─âzboi┬╗: Bustul generalului Ioan B─âncil─â, ├«nlocuit de autorit─â╚Ťile din Z─ârne╚Öti cu o f├ónt├ón─â artezian─â / FOTO

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Bustul generalului Ioan B─âncil─â, participant la Primul R─âzboi Mondial ╚Öi la Adunarea Na╚Ťional─â de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, a fost cioplit ├«n marmura de Ru╚Öchi╚Ťa de sculptorul Marius Nec╚Öoi.

Bustul a fost creat ├«n anul 2008 ╚Öi amplasat ├«ntr-un sens giratoriu din ora╚Öul Z─ârne╚Öti ├«n acela╚Öi an. ├Äntre timp, bustul generalului a fost ├«nlocuit de autorit─â╚Ťile locale cu o f├ónt├ón─â artezian─â. ├Än prezent, monumentul este depozitat ├«n curtea urma╚Öilor generalului, cei care au finan╚Ťat opera de art─â.

DSCN2677 JPG jpeg
IMG 20170901 180813 jpg jpeg
IMG 20170901 182016 JPG jpeg

Foto: Horia ╚śtefan

S─â nu ne uit─âm EROII! V─â rug─âm s─â fotografia╚Ťi monumentele dedicate Eroilor din Primul R─âzboi Mondial din localitatea Dvs., a p─ârin╚Ťilor sau a bunicilor Dvs. ╚Öi s─â ne trimite╚Ťi fotografiile ├«nso╚Ťite de numele localit─â╚Ťi ├«n care se afla monumentul (dar ╚Öi alte date despre monument, dac─â dispune╚Ťi de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semn─âtura dumneavoastr─â. Adresa la care pute╚Ťi trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ÔÇŁMonumentele Marelui R─âzboiÔÇŁ este realizat─â de Redac╚Ťia revistei ÔÇ×HistoriaÔÇŁ ├«n parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) ╚Öi Marius Diaconescu (conferen╚Ťiar universitar la Facultatea de Istorie a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti).