«Monumentele Marelui Război»: Bustul generalului Ioan Băncilă, înlocuit de autoritățile din Zărnești cu o fântână arteziană / FOTO  jpeg

«Monumentele Marelui Război»: Bustul generalului Ioan Băncilă, înlocuit de autoritățile din Zărnești cu o fântână arteziană / FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 20 septembrie 2017

Bustul generalului Ioan Băncilă, participant la Primul Război Mondial și la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, a fost cioplit în marmura de Rușchița de sculptorul Marius Necșoi.

Bustul a fost creat în anul 2008 și amplasat într-un sens giratoriu din orașul Zărnești în același an. Între timp, bustul generalului a fost înlocuit de autoritățile locale cu o fântână arteziană. În prezent, monumentul este depozitat în curtea urmașilor generalului, cei care au finanțat opera de artă.

DSCN2677 JPG jpeg
IMG 20170901 180813 jpg jpeg
IMG 20170901 182016 JPG jpeg

Foto: Horia Ștefan

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).