Momentul în care turla catedralei Notre Dame din Paris s a prăbușit / VIDEO  jpeg

Momentul în care turla catedralei Notre Dame din Paris s-a prăbușit / VIDEO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2019

Un incendiu violent a afectat luni seară catedrala Notre Dame din Paris. Din primele informații, focul a pornit de la acoperiș și s-a întins rapid la turla octogonală în formă de săgeată a edificiului, care s-a prăbușit sub privirile a mii de martori îngroziți. Momentul a fost filmat din numeroase unghiuri, iar imaginile terifiante au fost publicate pe rețelele de socializare (video jos).

Turla și întreg acoperișul catedralei Notre Dame din Paris s-au prăbușit în timp ce pompierii se luptă să mai salveze ceva din edificiul simbol al capitalei Franței. Înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO din 1991, catedrala gotică aflată în inima Parisului este un important simbol al Franței. Conform informațiilor de ultimă oră, incendiul extrem de puternic amenință să mistuie în întregime clădirea.

Serviciile de urgență încearcă să salveze lucrările de artă prețioase stocate în catedrală. Oficialii francezi spun că incendiul ar putea avea legătură cu lucrările de renovare care se efectuau la acoperișul clădirii.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a anulat luni discursul programat către națiune din cauza "incendiului teribil" izbucnit la Catedrala Notre Dame din Paris, informează Reuters.

Citește și:Istoria celei mai prețioase Coroane: Cununa de Spini a lui Hristos, adăpostită de Catedrala Notre-Dame din Paris

Situată pe Ile de la Cite, în centrul Parisului, Catedrala Notre-Dame este un monument al arhitecturii gotice timpurii. Construcția catedralei Notre-Dame din Paris a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat până în 1345 și s-a terminat odată cu lucrările de pe fațada vestică. Cu toate că proiectul inițial și evoca încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.

În timpul Revoluției Franceze, catedrala a fost profanată și transformată în „Templu al Rațiunii”, însă a revenit la menirea inițială în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801. Napoleon a fost încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.

Catedrala Notre-Dame din Paris era vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, de sărbători sau alte evenimente importante, se ajungea chiar și la 50.000 de vizitatori pe zi.