Moment istoric pentru bricul «Mircea»  Nava şcoală se întoarce în portul în care a fost construită, după 80 de ani  jpeg

Moment istoric pentru bricul «Mircea». Nava şcoală se întoarce în portul în care a fost construită, după 80 de ani

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 15 aprilie 2019

Nava şcoală „Mircea” este cel mai longeviv ambasador al României pe mările şi oceanele lumii. Anul acesta împlineşte 80 de ani de la data construirii. 

Forţele Navale Române anunţă că anul acesta, nava şcoală „Mircea”, va împlini, în luna mai, venerabila vârstă de 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române. „Pentru a marca acest eveniment, conducerea Forţelor Navale Române  a planificat marşul anual de instrucţie  de la Constanţa până la Hamburg, portul în care a fost construit şi de unde a plecat falnicul velier în anul 1939”, se arată într-un comunicat de presă.

Timp de 80 de ani, „Mircea” a reprezentat România, cu onoare şi cu cinste, în peste 120 de porturi din Europa, Asia, Africa şi America de Nord, la bordul său pregătindu-se peste 70 de generaţii de marinari militari, relatează Adevărul.

„Cu o istorie de opt decenii în spate, uneori învolburată, alteori înseninată, Mircea îşi croieşte încrezător drum pe valurile timpului şi va destăinui tainele Marinăriei cadeţilor pe care îi va avea la bord, în timpul marşurilor de instrucţie. Anul acesta, nava va pleca din portul Constanţa la începutul lunii mai şi se va întoarce acasă după trei luni”, spun reprezentanţii Forţelor Navale Române.

Citește și: 

Nava-şcoală „Mircea” pe tărâm american

Istoria navei școală «Mircea (II)»: partea I-a (1938-1939, Hamburg) / FOTO

Istoria navei școală «Mircea (II)»: partea a II-a (1939-1966) / FOTO

Bricul «Mircea» a participat la aniversarea Bicentenarului SUA, iunie-iulie 1976 / FOTO