Misterul sutelor de schelete descoperite ├«ntr un lac din Himalaya se ad├ónce┼čte: cui apar┼úineau ┼či cum au ajuns acolo jpeg

Misterul sutelor de schelete descoperite ├«ntr-un lac din Himalaya se ad├ónce┼čte: cui apar┼úineau ┼či cum au ajuns acolo

Misterul sutelor de schelete descoperite ├«n timpul celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial la c├óteva mii de metri altitudine ├«n Lacul Roopkund, din Mun┼úii Himalaya, se ad├ónce┼čte: un nou studiu publicat luni ├«n Nature Communications r─âstoarn─â ipoteza arheologilor c─â mor┼úii erau c─âl─âtori surprin┼či de o furtun─â ├«n secolul al IX-lea.

Oasele sunt ├«mpr─â┼čtiate prin lacul Roopkund, situat ├«n Uttarakhand, India, ┼či p├ón─â acum niciun schelet nu a fost descoperit intact. De c├ónd un p─âdurar a dat peste ele ├«n timpul celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial ipotezele despre cine erau oamenii ┼či cum au murit au fost dintre cele mai felurite: erau invadatori japonezi, o armat─â indian─â care se ├«ntorcea din r─âzboi sau un rege cu dansatorii lui r─âpu┼či de o deitate justi┼úiar─â.

  Acum c├ó┼úiva ani inspectarea ┼či datarea oaselor a permis unor arheologi s─â sugereze c─â erau c─âl─âtori suprin┼či de o furtun─â, ace┼čtia murind ├«n jurul secolului al IX-lea, relateaz─â The Atlantic. 

  Un nou studiu publicat luni ├«n Nature Coomunications realizat de o echip─â interna┼úional─â de cercet─âtori, care au analizat DNA-ul a 37 de indivizi g─âsi┼úi ├«n lac, a confirmat moartea majorit─â┼úii lor acum circa 1.000 de ani, dar a scos la iveal─â ┼či unele detalii surprinz─âtoare. Ei nu au murit ├«n acela┼či timp, iar o mic─â parte dintre ei a murit mai recent, la ├«nceputul secolului al XIX-lea. ├Än plus, constitu┼úia genetic─â a scheletelor este tipic─â pentru descenden┼úa mediteranean─â (greceasc─â sau cretan─â) nu pentru cea sud-asiatic─â. 

  David Reich, genetician la Harvard ┼či unul dintre autorii studiului spune c─â descoperirile amplific─â misterul ├«n leg─âtur─â cu prezen┼úa scheletelor acolo, ├«ntruc├ót ÔÇ×descenden┼úa identificat─â de noi la o treime dintre indivizi este una neobi┼čnuit─â pentru aceast─â parte a lumiiÔÇŁ. 

image

 FOTO Archeology Wiki

Potrivit National Geographic, Niraj Rai, un arheogenetician de la Birbal Sahni Institute of Palaeosciences, co-autor al studiului a spus c─â nu au putut s─â afle ce c─âutau acolo ni┼čte mediteraneeni. 

  ├Än privin┼úa scheletelor sud-asiatice, explica┼úia putea fi un pelerinaj regal din timpul Raj Jat, dedicat zei┼úei Nanda Devi, c─âl─âtorii fiind pedepsi┼úi cu pietre c─âzute din cer, pentru c─â au ├«ntinat procesiunea cu dansatoare . 

  Roopkund este considerat de arheologi un loc ÔÇ×problematicÔÇŁ ┼či ÔÇ×perturbatÔÇŁ: alpini┼čtii au mi┼čcat ┼či mutat oasele ┼či probabil ┼či artifacte pre┼úioase, iar alunec─ârile de teren au contribuit de asemenea la dispersarea scheletelor. Un arheolog neimplicat ├«n cercet─ârile recente a subliniat c─â lacul indian nu se g─âse┼čte ├«ntr-un context cultural precum un sit religios sau un c├ómp de lupt─â. 

  Din punct de vedere ┼čtiin┼úific, avantajul cercet─ârii lacului este dat de mediul ├«nghe┼úat care a permis conservarea oaselor ┼či a ADN-ului din ele. 

  Fernando Racimo, genetician la Universitatea din Copenhaga, a subliniat c─â studiile ADN-ului din vechime sunt cel mai adesea concentrate asupra migra┼úiei popula┼úiilor lumii pe intervale de mii de ani. Or noul studiu arat─â c─â studiile ÔÇ×pot spune ┼či istorii de mai mic─â anvergur─â care nu ar putea fi l─âmurite altfelÔÇŁ. 

Al┼úi exper┼úi nu sunt impresiona┼úi de descoperire privind descenden┼úa mediteraneean─â a unor c─âl─âtori care ┼či-au g─âsit sf├ór┼čitul ]n Himalaya. Kathleen Morrison, antropolog la Universitatea din Pennsylvania, a subliniat c─â un regat elen a d─âinut pe subcontinentul indian timp de 200 de ani ├«ncep├ónd cu 180 B.C. ┼či c─â asta nu e ÔÇ×nicio mare revela┼úieÔÇŁ, iar c─â datarea cu carbon devine mai nefiabil─â cu c├ót r─âm─â┼či┼úele sunt mai recente. 

  Mai mult, aceste descoperiri ale unei descenden┼úe neobi┼čnuite ale celor care ┼či-au g─âsit moartea ├«n lacul indian nu lumineaz─â adev─âratul mister: cum au ajuns sute de r─âm─â┼či┼úe umane ├«ntr-unl lac izolat din mun┼úii Himalaya. 

  Un arheolog indian care a participat la o expedi┼úie de cercetare este de acord cu cercet─âtorii noului studiului c─â scheletele nu au fost aduse ├«n acel loc ┼či c─â cei mor┼úi ÔÇ×s-au r─ât─âcitÔÇŁ ┼či au r─âmas bloca┼úi ├«n apropierea lacului din cauza vremii rele ┼či au ajuns ├«n lac din cauza alunec─ârilor de teren  

Antropologii cred ├«ns─â altceva: c─â at├ótea schelete str├ónse ├«n acela┼či loc indic─â un morm├ónt ┼či c─â localnicii i-au pus ├«mpreun─â acolo.