Misterul scheletului mumificat din Chile a fost elucidat jpeg

Misterul scheletului mumificat din Chile a fost elucidat

Un mic schelet mumificat, descoperit ├«n anul 2003 ├«n Chile, a provocat v├ólv─â la nivel interna╚Ťional, multe voci afirm├ónd c─â este vorba de un ÔÇŁextraterestruÔÇŁ, din cauza aspectului neobi╚Önuit.

Analizele efectuate recent de cercet─âtorii de la Universitatea Stanford din California au demonstrat c─â mica mumie este uman─â. Scheletul apar┼úinea unei feti┼úe care suferea de muta╚Ťii genetice rare, asociate cu cu nanismul ┼či cu ├«mb─âtr├ónirea prematur─â, conform nou studiu publicat ├«n revista Genome Research.

Cunoscut ca ÔÇŁAtaÔÇŁ, scheletul mumificat a fost descoperit ├«ntr-o geant─â din piele, ├«n spatele unei biserici din de┼čertul Atacama. Cercet─âtorii americani au constat─â c─â scheletul a apar╚Ťinut unui copil n─âscut mort sau care a murit imediat dup─â na┼čtere.

Starea bună a mumiei indică faptul că acesta are o vechime de maxim patruzeci de ani. Copilul avea zece perechi de coaste, în condiţiile în care oamenii au douăsprezece perechi.

Folosind ADN-ul extras din m─âduva osoas─â, cercet─âtorii de la Universitatea Stanford au realizat harta complet─â a genomului feti┼úei ┼či au aflat c─â ea provenea de pe insula chilian─â Chiloe.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â care au studiat aceast─â mumie au descoperit muta╚Ťii care nu erau cunoscute anterior, care ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente pentru persoanele care sufer─â de boli ale oaselor.

ATA 2 jpg jpeg

Foto: (c) Emery Smith / med.stanford.edu