Misterul fibulei de la L─âceni  Unde au mai fost descoperite exemplare similare? jpeg

Misterul fibulei de la L─âceni. Unde au mai fost descoperite exemplare similare?

Muzeul Jude┼úean Teleorman a postat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei informa╚Ťii inedite despre fibula digitat─â de la L─âceni descoperit─â ├«n comuna Orbeasca, jude╚Ťul Teleorman.

Fibula digitat─â a fost descoperit─â la sf├ór╚Öitul anilor ÔÇś60 pe teritoriul satului L─âceni, la circa 500 m nord de uzina de ap─â ce deserve╚Öte ora╚Öul Alexandria, de c─âtre personalul acesteia. Fibula, p─âstrat─â ├«ntr-o bun─â stare, a fost lucrat─â ├«n totalitate din bronz, fiind turnat─â ├«ntr-un tipar monovalv. Are o lungime de 5,4 cm ╚Öi o l─â╚Ťime maxim─â de 3,2 cm.  

Placa superioară, semicirculară, este prevăzută cu cinci butoni semisferici de 0,5 cm lungime. Piciorul plăcii inferioare este în formă de liră. La capătul arcului de legătură dintre placa superioară și cea a piciorului, de o parte și de alta, fibula este prevăzută cu câte două proeminente aviforme. Pe placa semidiscoidală și pe cea a piciorului, ca și pe arcul de legătură dintre ele, sunt prezente ornamente formate din nervuri paralele ce urmăresc conturul fibulei.

Apendicele terminal al pl─âcii piciorului este ornamentat cu o proeminen┼ú─â-buton semisferic, delimitat de zona pl─âcii piciorului prin trei ╚Ö─ân╚Ťuiri. Fibula p─âstreaz─â resortul ├«n ├«ntregime, urechile de fixare a acestuia ╚Öi portagrafa ├«n form─â de c├órlig.

Fibula descoperit─â la L─âceni face parte din tipul cu lir─â ╚Öi este considerat─â o fibul─â slav─â, fiind datat─â spre sf├ór╚Öitul sec. VI d.Hr. ╚Öi prima jum─âtate a sec. VII d.Hr. Alte exemplare au fost descoperite ├«n Rom├ónia ├«n necropola de incinera╚Ťie slav─â de la S─ârata Monteoru dar ╚Öi la Pergam (Turcia) sau Kiev (Ucraina). De╚Öi este considerat─â o fibul─â slav─â, acest tip a avut o larg─â r─âsp├óndire, fiind prezent ╚Öi ├«n medii neslave, cum ar fi arealul gepido-avar din Ungaria.

Cercet─âtorii au analizat elementele componente ale tipului ÔÇ×cu lir─âÔÇŁ ╚Öi au ajuns la concluzia c─â originea acestuia este bizantin─â, el deriv├ónd dintr-un anumit model de cataram─â ce are partea inferioar─â ├«n form─â de lir─â.

1 fibula jpg jpeg